ECCLESIA
Θ Ε Μ Α

Σελίδα Άρθρων | Σελίδα Ειδήσεων

Η αλήθεια για την υπόθεση
των κατεχόντων την Ιερά Μόνη Εσφιγμένου

Ο Ιερός Τόπος τού Άθωνος είναι από τη φύση του και τον προορισμό του χώρος πού αρμόζει να μένει μακριά από τα φώτα της κοσμικής δημοσιότητος, τόπος εσωστρεφείας, ησυχίας, νύξεως και προσευχής, όπου η ψυχή συναντά κατά μόνας τον Θεό.

Δυστυχώς όμως η Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους Άθω τον τελευταίο καιρό ευρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παρακολουθεί με οδύνη καρδίας τον ταραχώδη δημοσιογραφικό και λοιπό θόρυβο πού έχουν εγείρει οι κατέχοντες παρανόμως την Ι. Μ. Εσφιγμένου, καταργώντας το ησυχαστικόν τού Τόπου και εκθέτοντας στα κοσμικά φώτα, αλλά και κυρίως στις κοσμικές αντιλήψεις, κατά τρόπο βέβηλο την πατροπαράδοτη μυσταγωγική πνευματική ζωή. Η Ι. Κοινότης ετήρησε σιγή επί μακρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να μη δώσει τροφή και συνέχεια στην ίδια απάδουσα τακτική, αλλά και προκειμένου να μη σκανδαλίσει τον απλό κόσμο, καταγγέλλοντας ατοπήματα διαπραττόμενα, ως μη όφειλε, σε τόπο Ιερό.

Προσευχόμεθα νυχθημερόν και έχουμε ήσυχη την συνείδηση και βαθύτατη την πίστη, ότι αργά ή γρήγορα ο Πανάγαθος Θεός και η Έφορος τού Αγιωνύμου Τόπου Υπεραγία Θεοτόκος Θα αποκαταστήσουν την αλήθεια και ότι το Άγιον Όρος Θα εξέλθει κραταιωμένο από τον συγκεκριμένο δόλιχο, όπως συνέβη σε τόσες και τόσες κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας του. Για λόγους συνειδήσεως όμως με πολλή περίσκεψη και εντελώς κατ’ εξαίρεσιν κρίναμε σκόπιμο να εκδώσουμε το παρόν κείμενο, ώστε να παράσχουμε ένα νηφάλιο και υπεύθυνο εφόδιο σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, προς ενημέρωση και επίγνωση της αληθείας, αλλά και απόκρουση της εκστρατείας σκανδαλισμού πού έχει εξαπολυθεί εις βάρος τού Αγίου Όρους και της υπερχιλιετούς παραδόσεώς του.

Σελίδα Άρθρων | Σελίδα Ειδήσεων