Ο Πάπας Ιωάννης για την Μακεδονία

του Νίκου Μάρτη

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος:

1. Με την Επιστολική Εγκύκλιο του (Egregial Virtutis) την 31η Δεκεμβρίου 1980, ονόμασε τον Κύριλλο και Μεθόδιο, Έλληνας αδελφούς, γεννηθέντας στην Θεσσαλονίκη, «Ουρανίους προστάτας της Ευρώπης».

2. Με Επιστολική Εγκύκλιο της 2ας Ιουνίου 1985,

α) Εις την παράγραφο 1, αναφέρει: «Ανακήρυξα τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο συμπροστάτες της Ευρώπης δια της Αποστολικής Εγκυκλίου Egregial Virtutis, που φέρει ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 1980. Έτσι έδωσα συνέχεια στην παράδοση του προκατόχου μου, ιδιαίτερα του Λέοντα ΙΓ΄, ο οποίος προ εκατό και πλέον ετών, στις 30 Σεπτεμβρίου 1880, επεξέτεινε σε ολόκληρο την εκκλησία την ευλάβεια των δύο Αγίων με την Εγκύκλιο Επιστολή “ Grande Munus”».

β) Εις την παράγραφο 21 αναφέρει: «Οι αδελφοί της Θεσσαλονίκης ήσαν οι κληρονόμοι, όχι μονάχα της πίστεως, αλλά και της παιδείας, επίσης της Αρχαίας Ελλάδος που συνεχίσθηκε από το Βυζάντιο. Γνωρίζουμε δε τι σπουδαιότητα έχει αυτή η κληρονομιά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή κουλτούρα και άμεσα ή έμμεσα για την παγκόσμια κουλτούρα».

Πραγματικά, οι κουλτούρες των Σλαβικών εθνών οφείλουν την καταγωγήν τους ή την ανάπτυξη τους στο έργο των δύο αδελφών της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να αναφερθεί και η δήλωση του Πατριάρχου Ρωσίας Αλεξίου: «Αν δεν ήσαν οι δύο Αδελφοί Μοναχοί, οι Ρώσοι θα είμεθα Ασιατικός λαός με θρήσκευμα και πάσαν πιθανότητα Μουσουλμανικό και Ευρώπη δεν θα υπήρχε».

3. Το 1986 οι Σκοπιανοί εξηπάτησαν το Βατικανό και παρουσίασαν σε αίθουσα του Βατικανού Βυζαντινές – Ελληνικές εικόνες ως δήθεν ¨Μακεδονικές¨. Με την έντονη διαμαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Σεραφείμ, ο Καρδινάλιος Βίλεμπρανς δήλωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, Στυλιανό, Πρόεδρο της Επιτροπής Ορθοδόξων, στο Συνέδριο Καθολικών Ορθοδόξων στο Μπάρι: «Το Βατικανό παγιδεύτηκε από τους Σκοπιανούς».

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ έστειλε ειδική επιστολή για το γεγονός στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ, και απαγόρευσε το γύρισμα ταινίας από Κινηματογραφική Εταιρία του Βατικανού για την έκθεσιν που θα εχρησιμοποιείτο για την παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης, εκθέτοντας το κύρος του Βατικανού.

4. Ομιλώντας ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, την 22α Απριλίου στο Velehgrad της Τσεχοσλοβακίας, ενώπιον 700.000 πιστών προ του Τάφου του Μεθοδίου, δήλωσε: «Τον ακρογωνιαίο λίθο της Ηνωμένης Ευρώπης δεν τον συναντάμε μόνο στο Μόντε Κασινό, όπου ο Άγιος Βενέδικτος αφιερώθηκε στην εδραίωση της Λατινικής Ευρώπης, αλλά και εδώ στην Μοραβία, όπου οι δύο Ισαπόστολοι, Κύριλλος και Μεθόδιος από την Θεσσαλονίκη της Μακεδονίας, χάραξαν την Ελληνική και Βυζαντινή παράδοση της Ευρώπης. Το ότι ημείς οι Σλάβοι είμεθα Χριστιανοί το οφείλουμε σε αυτούς».

5. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος έδωσε μακράν συνέντευξη προς την Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» που δόθηκε δια στόματος και χειρογράφου του Πέτρου Ντυπρέ, Επισκόπου Θυβάρεως, Γενικού Γραμματέως του Ποντιφηκού Συμβουλίου της Ενότητος των Εκκλησιών, και δημοσιεύθηκε την 21η Ιουνίου 1992.

Όταν η ανταποκρίτρια της Εφημερίδος, Μαίρη Πίνη, παρέδωσε το Βιβλίο του Μανόλη Ανδρόνικου «ΒΕΡΓΙΝΑ», ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, παρουσία Αξιωματούχων του Βατικανού, δήλωσε: «Η Μακεδονία είναι η πατρίδα Φιλίππου, Αλεξάνδρου, Μεθοδίου και Κυρίλλου. Η Μακεδονία είναι Ελληνική».