ECCLESIA
Θ Ε Μ Α

Σελίδα Άρθρων | Σελίδα Ειδήσεων

Επιστολή του Απ. Κακλαμάνη
προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003

Αξιότιμον
Κον Patrick Cox
Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας μεταφέρω ορισμένες σκέψεις μου με αφορμή το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ευρώπη.

Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και των Κοινοβουλίων, ως αυθεντικών εκπροσώπων τους, σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων συνιστά, αναμφισβήτητα, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Είμαι βέβαιος, ότι θετικές πρωτοβουλίες για τα φλέγοντα ζητήματα των κοινωνιών μας συμβάλλουν τόσο στη βαθύτερη κατανόηση των προβλημάτων, όσο και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τη θεραπεία τους.

Φοβούμαι όμως, ότι το κύρος και η βαρύτητα οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών μας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδυναμώνονται σε περιπτώσεις όπως αυτή του ψηφίσματος υπέρ της άρσης του άβατου του Αγίου Όρους. Η υιοθετική του ψηφίσματος αυτού, φαίνεται να αγνοεί τη σημασία που έχει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης και την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος της Ένωσής μας, ο σεβασμός της ιδιαιτερότητας των πολιτιστικών συνθηκών, της μακραίωνης παράδοσης των θεσμών και των κοινωνικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων των λαών της Ευρώπης.

Το άβατο του Αγίου Όρους αποτελεί στη συνείδηση όχι μόνο ολόκληρου του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των ορθοδόξων Ευρωπαίων, αναπόσπαστο τμήμα της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας της χερσονήσου, ενώ συναρτάται απολύτως με τα ατομικά δικαιώματα και την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης των μοναχών που οφείλουμε να σεβαστούμε σήμερα όπως τα σεβάστηκαν επί αιώνες ηγεμόνες, αυτοκράτορες και κοινοί επιδρομείς, περιλαμβανομένων και των φασιστικών ορδών του πρόσφατου παρελθόντος της ηπείρου μας. Το καθεστώς αυτό του Αγίου Όρους έχει ζωή ένδεκα περίπου αιώνων και κατά μείζονα λόγο, δε συνιστά σε καμία περίπτωση διακριτική μεταχείριση σε βάρος των γυναικών, όπως άλλωστε τούτο δεν συμβαίνει σε βάρος των ανδρών όταν δεν επιτρέπεται να προσεγγίζουν περιοχές που ανήκουν σε γυναικείες μονές οποιουδήποτε δόγματος, χωρίς τη θέληση των μοναχών.

Για τους λόγους αυτούς, δηλαδή της διαφύλαξης της πολιτισμικής κληρονομιάς, του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, το Σύνταγμα της Ελλάδος κατοχυρώνει το άβατο του Αγίου Όρους, ενώ κατά τη Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατυπώθηκε ρητή πρόβλεψη υπέρ του καθεστώτος του Αγίου Όρους, γεγονός που ασφαλώς γνωρίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα ήθελα να προσθέσω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι δεδομένης της θεσμικής ισοτιμίας ευρωπαϊκών και εθνικών Κοινοβουλίων και της ανάγκης να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία τους προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών, κρίνω σκόπιμο σε ανάλογες περιπτώσεις να προηγείται κάποιας μορφής συνεργασία και ενημέρωση μεταξύ των Κοινοβουλίων ώστε πέραν των άλλων, να μη δίνεται η μη επιθυμητή, ασφαλώς, εντύπωση ότι το Ευρωπαϊκό ή οποιοδήποτε άλλο Κοινοβούλιο υπέρκειται των άλλων.

Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη γνωστή ευαισθησία του, αλλά και με την βαθύτερη γνώση των θεμάτων της Ευρώπης που απαιτείται, από κοινού με τα εθνικά Κοινοβούλια, μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνική ανάπτυξη των λαών της και στην εδραίωση μιας κοινωνίας πολιτών που θα σέβεται τα δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ιστορία του.

Με την ευκαιρία αυτή, παρακαλώ δεχθείτε, κύριε Πρόεδρε, την έκφραση της υψηλής μου εκτίμησης και των φιλικών μου αισθημάτων.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Σελίδα Άρθρων | Σελίδα Ειδήσεων