ECCLESIA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2004


Σέρβος Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος ξανασυλλαμβάνεται


Ο Σέρβος Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης (Jovan) συνελήφθη πάλι από την αστυνομία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), μαζί με τέσσερις Μοναχούς, εφτά μοναχές και έναν Βούλγαρο μαθητή της θεολογίας που σπουδάζει στην Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος, οι μοναχοί και οι μοναχές κρατήθηκαν στην φυλακή, ενώ ο μαθητής θεολογίας απελάθη. Οι τελευταίες συλλήψεις έλαβαν χώρα, όταν η αστυνομία διέκοψε μια λειτουργία. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε πει ότι «μπαίνοντας στην πνευματική και ορθόδοξη ενότητα με τον Αρχιεπίσκοπο της Αχρίδος», την οποία η κυβέρνηση ισχυρίζεται ως «ανύπαρκτη στην ΠΓΔΜ» αποτελεί «την διάδοση του θρησκευτικού μίσους». Κατά την τέλεση της λειτουργίας σε εκκλησία στα Βιτόλα, την περασμένη Κυριακή (11 Ιανουαρίου), η Αστυνομία της ΠΓΔΜ διέκοψε την λειτουργία και συνέλαβε τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη Βρανισκόβκι.

Όλοι αυτοί που συνελήφθησαν κρατήθηκαν για 24 ώρες και ένας δικαστικός ανακριτής τους ρώτησε για το τι αυτός περιγράφει ως «υποτιθέμενη ιεροπραξία». Ύστερα από την αποφυλάκιση του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης επανασυνελήφθη και καταδικάστηκε σε 30ήμερη «ερευνητική κατακράτηση» σαν «προστατευτικό μέτρο» όπως το Υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ την περιέγραψε. Ο Αναπληρωτής Εισαγγελέας μήνυσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη για διάδοση εθνικής, ρατσιστικής και θρησκευτικής έχθρας, αταξία και διαχωρισμό». Η κ. Κοντέσκα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, είπε ότι όλοι οι 13 άνθρωποι που συνελήφθηκαν κατά την διάρκεια της ιεροπραξίας ήταν ύποπτοι για «διάδοση θρησκευτικού μίσους».

«Ανάμεσα σε περισσότερους από τριάντα ανθρώπους που παρευρίσκονταν σε αυτό το διαμέρισμα όταν έφτασε η αστυνομία, υπήρχαν αντιπρόσωποι από τέσσερα μοναστήρια μέσα στην ΠΓΔΜ τα οποία προηγουμένως ανακοίνωσαν ότι θα εισχωρήσουν στην πνευματική και ορθόδοξη ενότητα με τον Αρχιεπίσκοπο της Αχρίδος» λέει η Κοντέσκα. « Ήταν στην διαδικασία του να συνταχθούν αυτοί οι μοναχοί και οι μοναχές με τον Αρχιεπίσκοπο της Αχρίδας», ο οποίος ¨δεν υφίσταται στο ΠΓΔΜ». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης τέθηκε σε απομόνωση πέρυσι, επειδή βάφτισε έναν συγγενή του σε μία ενεργή Ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ήταν επίσκοπος της ΠΓΔΜ (σχισματικής) Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε ένα κάλεσμα για επανένωση της ΠΓΔΜ και της Σερβικής Ορθόδοξης εκκλησίας από τον Πατριάρχη Παύλο το 2002. Ο Ιωάννης τότε κατέστη ως επίσκοπος και Πατριαρχικός Έξαρχος για όλες τις επισκοπές της αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Το 1958 η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ απάντησε στην βαριά πίεση από την τότε κυβέρνηση του Τίτο κερδίζοντας αυτονομία μέσα στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το 1968 η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ δήλωσε αυτοκέφαλη (τελείως ανεξάρτητη) απο την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, με έντονη ανάμιξη από την κυβέρνηση, αλλά καμία Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο δεν αναγνωρίζει αυτή την αυτοκεφαλία. 'Ο πραγματικός λόγος για την σύλληψη του Αρχιεπισκόπου πρέπει να αναζητηθεί σε κινήσεις του μισού μοναστικού πληθυσμού της ΠΓΔΜ για επαναπροσέγγιση της Σερβικής Εκκλησίας," είπε η Άννα Κόστικ-Δημητριέβσκα του ραδιοφωνικού σταθμού KIM από τα Σκόπια. "Τρία μοναστήρια τάχθηκαν με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, άλλοι λένε τέσσερα, και αυτός ήταν ο λόγος της αναταραχής στην Ορθόδοξη (σχισματική) Εκκλησία και στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ."

Ο σέρβος Πατριάρχης Παύλος έγραψε στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Τραικόφκι ζητώντας του επείγουσα συνάντηση μαζύ του. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ την ίδια μέρα εξέδωσε δήλωση ότι ''η διατήρηση και η υπεράσπιση της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ είναι ευθέως συνδεδεμένη με την εθνική ταυτότητα του κράτους και του λαού της ΠΓΔΜ." Ο Σέρβος Ορθόδοξος Πατριάρχης έχει εκδώσει μία έντονη καταδίκη για την νέα σύλληψη του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη.

Διάβημα προς τον Πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, με κοινοποίηση στο Πατριαρχεία Σερβίας και τις πρεσβείες των άλλων κρατών, αποφάσισε να κάνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο διάβημα αυτό, η Σύνοδος θα εκφράζει την αντίθεση και τη διαμαρτυρία της στη φυλάκιση του μητροπολίτη Βελεσσών Ιωάννη και συνεργατών του, επειδή κάτι τέτοιο αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

(Πηγή: Forum 18 News Service, Ecclesia έκδοση).