ECCLESIA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2003


«Ο δρόμος που οδηγεί στην επιτυχία είναι ναρκοθετημένος»


Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος τέλεσε σήμερα το πρω? τον Αγιασμό σε σχολικά συγκροτήματα της περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 8:30 π.μ. ο Μακαριώτατος από τα Εκπαιδευτήρια της Ι. Μονής Θεομήτορος στην Ηλιούπολη εξήρε τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών του σχολείου να διαφυλάσσουν τις Ελληνοχριστιανικές Παραδόσεις, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τις επιτυχίες των μαθητών στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι.

«Ο Άνθρωπος δεν προσδιορίζεται μόνον από τις γνώσεις, αλλά και από τη γνώση με την έννοια της σοφίας και της σύνεσης που πρέπει να τον χαρακτηρίζει» σημείωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου. Και συνέχισε: «Είστε νέοι και μέσα σας καίει η φωτιά της κοινωνικής επανάστασης. Για να φέρετε όμως μία προς το καλύτερο αλλαγή του κόσμου καλόν είναι να γνωρίζετε ότι αυτή πρέπει να στηρίζεται πάνω σε ηθικές αρχές και αξίες».

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τα 7ο, 12ο και 16ο Δημοτικά Σχολεία Ζωγράφου. Μετά την τέλεση του Αγιασμού ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2004, αναφέρθηκε στη σκληρή προπόνηση που απαιτείται από τους αθλητές προκειμένου αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν. Υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά:

«Η ζωή όλων μας μοιάζει με τους Ολυμπιακούς αγώνες με την έννοια της βασισμένης σε κόπους προσπάθειας διάκρισης. Δικός σας στόχος είναι το πώς θα πετύχετε στη ζωή, το πώς θα γίνετε άνθρωποι με πνευματικό περιεχόμενο, με αγάπη στον Θεό, με αγάπη στην πατρίδα και τον συνάνθρωπο».

Στις 11:30 π.μ. ο Μακαριώτατος τέλεσε τον Αγιασμό στο Γυμνάσιο Π. Ψυχικού. «Ο δρόμος που οδηγεί στην επιτυχία είναι ναρκοθετημένος και αυτό σας το λέγω με πολλή αγάπη» τόνισε ο Μακαριώτατος, επισημαίνοντας στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου τους κινδύνους που τους απειλούν, όπως άλλωστε και όλους τους νέους της εποχής μας, κυρίως τις ναρκωτικές ουσίες και το αλκοόλ. Τους κάλεσε μάλιστα να αντισταθούν στις δυνάμεις του κακού και της αμαρτίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αντίσταση είναι ό,τι ωραιότερο και απόλυτα σύμφωνη με την αγνότητα και το πάθος της νιότης.

Τέλος ο Μακαριώτατος, κατά την επίσκεψή του στο Λύκειο της Φιλοθέης, αναφέρθηκε στους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης, αλλά και στην ανάγκη διατήρησης των ερεισμάτων μας.

«Ζούμε σε μία μετανεωτερική εποχή, μία εποχή παγκοσμιοποιημένη. Η παγκοσμιοποίηση είναι ένας οδοστρωτήρας που ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά του, θέλοντας να απαλείψει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε λαού», σημείωσε. Και συνέχισε: «Όμως οι λαοί και δη αυτοί των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ποικίλες Ιστορίες και Παραδόσεις που πρέπει να γίνουνται σεβαστές. Μπορούν άλλωστε να ζούν μαζί, ειρηνικά και δημιουργικά, χωρίς να γίνεται ο ένας εμπόδιο στον άλλον».

Τέλος, ο Μακαριώτατος επισήμανε την ανάγκη διατήρησης των εθνικών, θρησκευτικών και γλωσσικών μας ερεισμάτων και των παραδόσεών μας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να έχουμε τη δύναμη να προασπίσουμε την ταυτότητά μας σε κάθε επίπεδο και να μην ασπασθούμε, μεταξύ άλλων, όπως κάποιοι θέλουν να διαδίδουν, το λατινικό αλφάβητο».



ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ