ECCLESIA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθήνα, 29 Μαΐου 2003


Μνήμη Αλώσεως


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 550 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, που διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε συνεργασία με την ημερήσια εφημερίδα «Απογευματινή», τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών (του Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Χρυσοστόμου, Διευθυντή του Γραφείου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, του Οσιολ. Ιερομονάχου Ισαάκ Μπαρακάτ του Πατριαρχείου Αντιοχείας, του Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Θεοκτίστου, Έξαρχου του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ριαζάν κ. Παύλου του Πατριαρχείου Μόσχας, του Σεβ. Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου του Πατριαρχείου Σερβίας, του Θεοφ. Επισκόπου Ρασιναράνου κ. Βησσαρίωνος, Βικάριου της Αρχιεπισκοπής Σιμπίου του Πατριαρχείου Ρουμανίας, του Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Ν. Υόρκης κ. Γελασίου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, του Σεβ. Μητροπολίτη Τσιατούρα κ. Αβραάμ του Πατριαρχείου Γεωργίας, του Πανιερ. Μητροπολίτη Πάφου κ. Χρυσοστόμου της Εκκλησίας της Κύπρου και του Οσιολ. Ιερομονάχου Νικολάου Hyka της Εκκλησίας της Αλβανίας).

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι ο λαός μας, κατά τα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς, επέδειξε δυναμισμό και διαφύλαξε, χάρη στην Εκκλησία, αμόλυντα τα γνωρίσματα της πνευματικής μας ταυτότητας. Τόνισε δε ότι όσοι δεν γνωρίζουν την ιστορία και με περισσή ευκολία διαγράφουν τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία «δεν είναι απλώς μητροκτόνοι και πατροκτόνοι, αλλά αγνώμονες και αχάριστοι». Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναφερόμενος στην σημερινή επέτειο, υπογράμμισε ότι η μνήμη παραμένει ζωντανή στις καρδιές των λαών των Ορθοδόξων βαλκανικών χωρών. «Η επέτειος αυτή δεν είναι μόνο ελληνική, διότι η Άλωση είχε συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Η Ορθόδοξη πνευματικότητα έδωσε άλλωστε ζωή και υπόσταση στα όνειρα και τις προσδοκίες των λαών της Βαλκανικής να κατορθώσουν να απελευθερωθούν». «Μπορεί η ημέρα αυτή να θεωρείται αποφράδα», είπε, «αλλά εν πολλοίς υπήρξε απόδειξη ενός αξεπέραστου δυναμισμού του λαού μας, ο οποίος, υπό την πνευματική ηγεσία της Εκκλησίας, οδηγήθηκε στην εθνική παλιγγενεσία»

Αναφερόμενος μάλιστα στην Εκκλησία, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «αυτά τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς Την ανέδειξαν σε πνευματική μητέρα του λαού, με ρόλο καθοριστικό στην πνευματική αναγέννηση του Έθνους, τον οποίο όλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν». «Ο λαός μας με τα ανεξάντλητα αποθέματα πίστης που είχε», πρόσθεσε, «νίκησε μία ολόκληρη αυτοκρατορία, καθώς, αν και ήταν αιχμάλωτος, παρέμεινε εσωτερικά ελεύθερος. Και αυτή είναι μία αλήθεια που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας». Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι ο λαός μας διαπαιδαγωγήθηκε με την Ορθόδοξη πνευματικότητα και κατόρθωσε να διαφυλάξει αμόλυντα τα ζώπυρα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Σημείωσε δε πως «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε παρόμοιες επετειακές εκδηλώσεις, ίσως γιατί βλέπουν το χάος και το αδιέξοδο γύρω τους, ίσως γιατί βλέπουν ότι έχουμε διαγράψει τον Θεό και την πατρίδα από το καθημερινό μας λεξιλόγιο». Καταλήγοντας, ο Μακαριώτατος κάλεσε τον λαό να επιστρέψει κοντά στον Θεό και την Ορθόδοξη Παράδοση, και να αγαπήσει τον τόπο, την πατρίδα και τη ζωή, εφαρμόζοντας το θέλημα του Θεού να γίνει ο κόσμος ένα κομμάτι παραδείσου, «γιατί σήμερα», όπως είπε, «έχει γίνει κόλαση, καθώς εκεί που απουσιάζει ο Θεός ο άνθρωπος δεινοπαθεί».

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ι. Ναού Αθηνών, μπροστά στον ανδριάντα του τελευταίου Αυτοκράτορα του Γένους Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικώς πεσόντων μαχητών κατά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ