ECCLESIA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2003


Στη στροφή των ανθρώπων προς την Εκκλησία στην εποχή μας, αλλά και στην απογοήτευση που νιώθουν εάν δεν βρουν στους ιερείς την αγάπη του Θεού, αναφέρθηκε σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, με αφορμή τις χειροτονίες δύο κληρικών, αλλά και τη σημερινή εορτή του Αγίου Νικολάου του Πλανά, κάλεσε τους νέους κληρικούς να μιμηθούν την ιερατική φυσιογνωμία του Αγίου, ο οποίος, όπως επισήμανε, ήταν άνθρωπος φιλεύσπλαχνος και διακρινόταν από ιεραποστολικό ζήλο. «Ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς ήταν άνθρωπος περισσής αγάπης, τον οποίο έχουν ανάγκη οι άνθρωποι σε όποια εποχή και αν ζουν» τόνισε. «Τι απογοήτευση όμως νιώθουν, όταν ερχόμενοι στην Εκκλησία αντί να βρουν την αγάπη, συναντούν κελεύσματα εισαγγελίας. Συναντούν την αυστηρότητα με την οποία είναι οπλισμένοι ορισμένοι που έχουν φωλιάσει στην Εκκλησία και ομοιάζουν με τους Φαρισαίους που κατέκρινε ο Κύριος μας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς δεν ήξερε γράμματα, μιλούσε όμως με τον Θεό και τους Αγίους». «Σήμερα όλοι μας έχουμε παρασυρθεί από την επιστημονική ποιμαντική, διακρινόμαστε από έναν ποιμαντικό ακτιβισμό» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «η επιστημονική ποιμαντική είναι καλή υπό την προϋπόθεση ότι έχει την ευλογία του Θεού και κινείται μέσα στο πλαίσιο της Ορθόδοξης πνευματικότητας και αποκρούει την εκκοσμίκευση που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Εκκλησία μας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας και Αρχιεπίσκοπο Ιασίου κ. Δανιήλ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας με τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC). Υπογράμμισε δε την προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τις χώρες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα προς την Ρουμανία, στην οποία, όπως είπε, σύντομα θα αποσταλούν από την Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», δύο νοσηλευτικά αυτοκίνητα, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του λαού της χώρας.


ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ