ECCLESIA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2003


ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΣΗ
ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας, η Θεία Λειτουργία της εορτής των Θεοφανείων από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου.

Κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο νόημα της σημερινής εορτής, τη Φανέρωση, δηλαδή, του Τριαδικού Θεού στον κόσμο. «Η σημερινή εορτή λέγεται και Φώτα, καθώς ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι το Φως του κόσμου» επισήμανε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο για να σώσει εμάς τους ανθρώπους από την αμαρτία. Όλοι είμαστε αμαρτωλοί. Όμως οι αμαρτίες των κληρικών θεωρούνται από την Εκκλησία μας εγκλήματα, ενώ οι αμαρτίες των λαϊκών θεωρούνται πταίσματα ή αγνοήματα».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε ιδιαίτερα λόγο και για τους συνανθρώπους μας που ασχολούνται με την ναυτιλία, οι οποίοι, όπως τόνισε, «είναι ευλογημένοι και πρέπει να καυχώνται, καθώς το σύμβολο του Έθνους, η ελληνική σημαία, κυματίζει στα πλοία τους».

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη νεοσυσταθείσα Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε στο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλου, ο οποίος «έχει αγκαλιάσει κάθε εμπερίστατο αδελφό μας και έχει επισκεφθεί όλες τις περιοχές της Ι. Μητρόπολης προσφέροντας τη βοήθειά του σε όλους όσοι έχουν ανάγκη».

Κατά την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στο Ναυτικό Όμιλο Γλυφάδας, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε η δύναμη του Τιμίου Σταυρού να συνοδεύει και να φωτίζει τη νεολαία της πατρίδας μας σε κάθε καλή της επιδίωξη, καθώς, όπως είπε, «αυτή την νεολαία την έχουμε ανάγκη, γιατί σε αυτή θα παραδώσουμε τη σκυτάλη που εμείς κρατάμε σήμερα και γιατί πάνω της θα στηριχθεί η πατρίδα μας στο μέλλον».

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ