ECCLESIA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003


Σε κοινή προσευχή, Ιερά Αγρυπνία, υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών την Παρασκευή 7 Μαρτίου ε.ε. (8 μ.μ. - 1 π.μ.), καλεί τον πιστό λαό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, σε μία περίοδο κατά την οποία τα σύννεφα του πολέμου έχουν πυκνώσει, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η συνεχώς αυξανόμενη απειλή κατά της ειρήνης και ο κίνδυνος πολεμικής έκρηξης στην ευρύτερη περιοχή μας, συνέχει τις καρδιές όλων των ειρηνόφιλων ανθρώπων όπου γης. Ελάχιστες πλέον ελπίδες φαίνεται να απομένουν για την αποτροπή μίας σύρραξης, που μέλλει να έχει καταστροφικές συνέπειες σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων, δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ανεξέλεγκτες παρενέργειες στο σύστημα της παγκόσμιας ασφάλειας, σταθερότητας και οικονομίας.

Η Εκκλησία μας κατέστησε εγκαίρως σαφή την θέση Της κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης, προσπαθώντας να πείσει τα αρμόδια διεθνή όργανα και εν γένει τους ισχυρούς του κόσμου τούτου ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί μέσον διευθέτησης των κρίσεων, αλλά όχημα τροφοδότησης των εντάσεων, που προκαλούν, επώδυνες για την ανθρωπότητα, μακροπρόθεσμες αντιδράσεις και αντεκδικήσεις, οι οποίες και αυτές έχουν ως στόχο αθώους, θύματα μίας απάνθρωπης ''λογικής'' που εξουδετερώνει τα πρόσωπα και επιχειρεί να καθυποτάξει τις συνειδήσεις στο φάσμα του τρόμου και των απειλών.

Τελευταία ελπίδα που απομένει είναι η προσευχή. Αντί να παρακολουθούμε με αγωνία την εξάντληση των χρονικών περιθωρίων και την προετοιμασία των πολεμικών επιχειρήσεων, ας καταφύγουμε όλοι στην προσευχή. Ας ενώσουμε τις δεήσεις μας προς τον Άρχοντα της ειρήνης και όλοι μαζί ας Τον ικετεύσουμε να αποτρέψει, έστω και αυτή την έσχατη ώρα, την απειλή του πολέμου. Να φωτίσει τους πολιτικούς ηγέτες, ώστε να αναζητήσουν άλλες μεθόδους διευθέτησης των κρίσεων, που θα διασφαλίζουν την παγκόσμια ειρήνη, αλλά και θα εγγυώνται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός λαού, που ζώντας χρόνια στο πετσί του τον ολοκληρωτισμό και την καθολική δυστυχία, δεν αντέχει και δεν πρέπει να κατακτήσει την ελευθερία του θρηνώντας αθώους. Να αποτρέψει την απειλούμενη γενικότερη σύγκρουση των πολιτισμών με άδηλες τις συνέπειες. Και να εμπνεύσει σε όλο τον κόσμο ενότητα και αγάπη για μία κοινή συμβίωση και κοινή πρόοδο".


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ