ECCLESIA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2003


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Ημερίδα με θέμα «Συμπαράσταση αγάπης στο νοσηλευόμενο αδελφό μας», που διοργάνωσε η Κεντρική Διεύθυνση Ποιμαντικού Έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης του Προγράμματος «Ποιμαντική των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων» της ως άνω Διεύθυνσης.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας στην αίθουσα του Αμερικανικού Κολεγίου ‘‘Pierce’’, έκανε μία σύντομη αναδρομή στο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στο χώρο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια έως και τις ημέρες μας, επισημαίνοντας ότι «στην Εκκλησία όταν πάσχει ένα μέλος δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούν τα άλλα».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στο υψηλό χρέος και τη μεγάλη ευθύνη των κληρικών, που διακονούν με αγάπη, στοργή και φροντίδα τους ασθενείς συνανθρώπους μας, αλλά και τους οικείους τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα, σημειώνοντας ότι όλοι μας «θα κριθούμε από την ποιότητα της αγάπης απέναντι στον πλησίον μας».

Συνεχάρη δε τους εθελοντές, οι οποίοι, όπως τόνισε, με ανιδιοτέλεια και θυσιαστική αγάπη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους νοσηλευόμενους συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ποιμαντική των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων». «Σήμερα που κυριαρχεί ο ατομικισμός, σήμερα που το ‘‘εγώ’’ τονίζεται περισσότερο από το ‘‘εμείς’’, το γεγονός αυτό αποτελεί εξαίρεση από τους απάνθρωπους κανόνες που φαίνεται ότι επικρατούν στην κοινωνία μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος μάλιστα στην ιδιαίτερη ψυχολογία του ασθενούς, επισήμανε ότι αυτός έρχεται κατά πρώτον πιο κοντά στον Θεό, «δένεται» με τον θεράποντα ιατρό του και περιμένει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των οικείων, των φίλων και των γνωστών του.

Καταλήγοντας ο Μακαριώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που καταβάλει η Εκκλησία να προβλεφθούν οργανικές θέσεις για τους ιερείς στα νοσοκομεία, καθώς, όπως ανέφερε, «δυστυχώς δεν έχει εκτιμηθεί όσο πρέπει η παρουσία τους στα νοσοκομεία και τις φυλακές, σε αντίθεση με τις χώρες του εξωτερικού».

Την παρουσίαση του Προγράμματος «Ποιμαντική των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων»,. για την υλοποίηση του οποίου έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν εθελοντές συνεργάτες, άνδρες και γυναίκες, των Ενοριών της Ι.Α.Α., έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος, Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης Ποιμαντικού Έργου, ενώ εισηγήσεις παρουσίασαν ο κ. Βασίλειος Κέκης, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ο άρρωστος στο κρεβάτι του Νοσοκομείου: Ιδιαιτερότητες», η κ. Αθηνά Γιαννοπούλου, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής ΤΕΙ – Θεολόγος - Διδάκτωρ Ιατρικής, με θέμα «Νοσηλευτική: Ένα έργο αγάπης», η κ. Χρυσάνθη Πλατή, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών - Νοσηλεύτρια, με θέμα «Η αδελφή Νοσοκόμος στη φροντίδα του πάσχοντα», η κ. Ζωή Αγγέλη, Ιατρός – Παθολόγος, με θέμα «Παρουσία αγάπης στον άρρωστο», ο κ. Ανδρέας Σόλιας, Κοινωνικός Λειτουργός με θέμα «Ο Κοινωνικός Λειτουργός στο Νοσοκομείο και οι εθελοντές συνεργάτες», ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Μηλιώνης, Εφημέριος του Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», με θέμα «Το έργο του Ιερέα στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα», ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Κοντογιάννης, Ιερέας του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», με θέμα «Το έργο των λαϊκών συνεργατών του Ιερέα στα Νοσοκομεία» και ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Ψυχίατρος – Δρ. Θεολογίας, με θέμα «Ευρωπαϊκό δίκτυο σε θέματα ποιμαντικής υγείας».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισε η κ. Χριστίνα Βάγια, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθηνών.


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ