Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο
(18/3/2008).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 18.3.2008, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Β. Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλε η Συνοδική Επιτροπή επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου, για την διοργάνωση Ημερίδος Στελεχών Ποιμαντικού Έργου Ιερών Μητροπόλεων με γενικό θέμα προβληματισμού: «Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα στην υπηρεσία του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας», στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος την 12η Ιουνίου 2008.

Γ. Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε:
- Από την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων σχετικά με την Επιστολή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Αλεξίου περί χειροτονίας τριών Μητροπολιτών του Πατριαρχείου Ρουμανίας στη Μολδαβία. Η Δ.Ι.Σ. ζήτησε την συμπλήρωση του φακέλλου για την πλήρη ενημέρωση αυτής.

- Από την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων σχετικά με την «ανοικτή Επιστολή και εν ταυτώ και έκκληση» των Μουσουλμάνων θρησκευτικών αρχηγών προς τους αρχηγούς των Χριστιανικών Εκκλησιών.

- Από την Έκθεση των Ελλογιμωτάτων Καθηγητών κ.κ. Βλασίου Φειδά και Χρήστου Βούλγαρη, σχετικά με την συνελθούσα Ολομέλεια της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων και Μετερρυθμισμένων, που έγινε στο Βόλο, από 27 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2007.

- Από την Έκθεση τoύ Ελλογιμωτάτου Καθηγητού κ. Χρήστου Βούλγαρη, σχετικά με την συνελθούσα Προπαρασκευαστική Επιτροπή του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Λουθηρανών, που έγινε στο Joensuu, Φιλλανδίας, από 3 έως 8 Οκτωβρίου 2007.

- Από την Έκθεση του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού κ. Στυλιανού Παπαδόπουλου, σχετικά με το πραγματοποιηθέν Συνέδριο με θέμα: "Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως", που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, από 13 έως 19 Σεπτεμβρίου 2007.

- Από την Έκθεση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Γαβριήλ Παπανικολάου, σχετικά με την Διάσκεψη του Christian Global Forum, που έγινε στο Νairobi, από 6 έως 9 Noεμβριου 2007.

- Από το Υπόμνημα του Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά με θέμα : «Κοινωνικαί προεκτάσεις της μετά Σιμπίου εποχής. Ο ρόλος των Εκκλησιών δια το μέλλον του Χριστιανισμού εις την Ευρώπην και τον κόσμον».

Δ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου