Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Νοέμβριο
(16/11/2007).

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή 16.11.2007, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Ἡ Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Β. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε:
- Ἀπό Έκθεση του Παρατηρητηρίου Κοινωνικών Φαινομένων, της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 23.10.2007, στη Νάπολη της Ιταλίας, επ' ευκαιρία της 20ης επετείου της Συναντήσεως της Ασσίζης (1986-2006)
- Ἀπό Έκθεση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Βασιλείου Θερμού, για την πραγματοποιηθείσα Συνδιάσκεψη με θέμα: «Ενώνοντες τας δυνάμεις ανά την Ευρώπην δια την πρόληψιν (ψυχικών ασθενειών) και προαγωγήν της ψυχικής υγείας», στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, από 13 έως 15.9.2007.


Γ. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενέκρινε:
- Τόν ετήσιο προγραμματισμό του Παρατηρητηρίου Κοινωνικών Φαινομένων, της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
- Τίς αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση των Ορθοδόξων Κοινοτήτων του Εξωτερικού.

Δ. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, εξ αφορμής της χθεσινής εκτός Ημερησίας Διατάξεως συζητήσεως για την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη», κατέθεσε στην Ιερά Σύνοδο φακέλλους που αφορούν στον έλεγχο, ο οποίος ασκείται ανά τρίμηνο από ορκωτούς Λογιστές για τις δραστηριότητες της Οργανώσεως, τους ελέγχους οι οποίοι γίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τις τακτικές ενημερώσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τις δραστηριότητες της Επιτροπής και τις αντίστοιχες ευχαριστίες μετά συγχαρητηρίων της Δ.Ι.Σ. προς την «Αλληλεγγύη», τον έλεγχο, τον οποίο διεξήγαγε ο Διευθυντής της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως κ. Ευάγγγελος Μάρης, ο οποίος ευρήκε σε πλήρη τάξη τις δοσοληψίες, και τον φάκελλο ο οποίος αποδεικνύει ότι η «Αλληλεγγύη» συνεργάζεται αποδοτικά και αρμονικά με 65 Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τέλος η «Αλληλεγγύη» έλαβε ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΟΡΕΑ της Γερμανίας, ότι επιτελεί έργο κοινωνικής προσφοράς και παροχών, σε ευρύτατο επίπεδο, σε πλείστους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να δεχθούν οικονομικές η πρακτικές διευκολύνσεις.

Ε. Ἐξ αφορμής πληροφοριών για αποφάσεις της Συνελεύσεως της Μικτής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στη Ραβέννα της Ιταλίας, διευκρινίζεται ότι δεν έχουν εισέτι ληφθεί στην Ιερά Σύνοδο τα πορίσματα της Συνελεύσεως και η έκθεση των εκπροσώπων μας. Η πληροφορία ότι ο Πάπας αναγνωρίζεται ως πρώτος μεταξύ ίσων των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, είναι θέμα το οποίον συζητείται.

ΣΤ. Επειδή εδημοσιεύθη στον Τύπο ότι η υπόθεση της αναγραφής του θρησκεύματος στις Ταυτότητες ετέθη στο Αρχείο, η Ιερά Σύνοδος είναι υποχρεωμένη να σημειώσει ότι το μεγάλο αυτό ζήτημα δεν έχει μόνον τυπική υπηρεσιακή αξία, αλλά και μεγάλη ηθική σημασία για την Εκκλησία και τον Λαό μας και ότι οι προσπάθειες του Ορθοδόξου Ελληνικού Λαού για το θέμα αυτό είναι δικαιωμένες στις συνειδήσεις όλων και δεν πρόκειται να λησμονηθούν. Επί πλέον επειδή εδημοσιεύθη η πληροφορία ότι λίαν συντόμως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκδώσει τις νέες ταυτότητες για όλους τους πολίτες των Κρατών - Μελών αυτής, τότε τίθεται το ερώτημα : Γιατί όλη αυτή η αγωνία και η βιασύνη να καταργηθεί η αναγραφή του Θρησκεύματος στις Ταυτότητες με ειδική νομοθεσία πριν την ώρα τους;

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Η Δ.Ι.Σ. ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 12.00 η ώρα και μετέβη στην οικία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου προκειμένου να τον επισκεφθεί και να εκφράσει την συμπαράστασή της στο πρόβλημα της υγείας που αντιμετωπίζει.



Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου