Ολοκληρώθηκε η ΙΘ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για θέματα αιρέσεων
(1/11/2007).

Συνεχίστηκαν χθες, 31η Οκτωβρίου, στο Προκόπι Ευβοίας, και ολοκληρώθηκαν, οι εργασίες της ΙΘ' Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου.

Ο πρώτος εισηγητής της ημέρας, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Δανιήλ Γούβαλης, ανέπτυξε το θέμα: «Σταθερά κριτήρια αποδοχής και απορρίψεως πνευματικών η δήθεν πνευματικών εμπειριών». Ο εισηγητής, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις εμπειριών από τον χώρο των αιρέσεων και των παραθρησκευτικών ομάδων της «Νέας Εποχής», τις συνέκρινε με τις γνήσιες πνευματικές εμπειρίες μέσα στην Εκκλησία και απαρίθμησε τα χαρακτηριστικά των γνησίων εμπειριών.

Ο δεύτερος εισηγητής, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κυριακός Τσουρός, εισηγήθηκε το θέμα: «Παραδείγματα εσωτεριστικής ερμηνείας του Χριστιανισμού».Ο εισηγητής επεστράτευσε παραδείγματα εσωτεριστικής ερμηνείας γεγονότων και κειμένων της Καινής Διαθήκης από κείμενα διαφόρων εσωτεριστικών ομάδων, από τα οποία αποδεινύεται πως παρερμηνεύεται η Ευαγγελική Αλήθεια από τις ομάδες αυτές και καταργείται η πίστη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Ο τρίτος εισηγητής, Ελλογιμ. Κ. Λάμπρος Σκόντζος, διαπραγματεύθηκε το θέμα: «Η εσωτεριστική υφή του νεοπαγανιστικού φαινομένου».Ο εισηγητής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Ο νεοπαγανισμός αποτελεί έναν από τους κυριότερους διαύλους για τη διάδοση του εσωτερισμού και την ευόδωση των σκοτεινών στόχων της περιβόητης "Νέας Εποχής" και της εφιαλτικής "Νέας Τάξεως Πραγμάτων" και στην ουσία είναι ώθηση σε αδιεξόδους αποκρυφιστικές ατραπούς».

Κατά την απογευματινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε η τελευταία εισήγηση από τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Ζιάκα, με θέμα: «Ο εσωτερισμός στον πνευματισμό και ιδιαίτερα στον Γκουρτζίεφ».Ο εισηγητής, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της «Σχολής Γκουρτζίεφ» και στην σχέση της με τους Ουσπένσυ και Μουράγιεφ, περιέγραψε την εμπειρία του στην «Σχολή Γκουρτζίεφ» και στις θεωρητικές βάσεις του «γκουρτζιεφικού γνωστικισμού» και περιέγραψε πως ο ίδιος έφθασε τελικά στην «χριστιανική υπέρβαση του γνωστικισμού».

Στην συνέχεια, οι Εντεταλμένοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων εξέθεσαν την δραστηριότητά τους στις κατά τόπους Ι. Μητροπόλεις και τους προβληματισμούς τους, οι οποίοι δημιουργούνται από την δραστηριότητα των νεοφανών αιρέσεων.

Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως ολοκληρώθηκαν με την σύνταξη, συζήτηση και έγκριση των Πορισμάτων και την διατύπωση προτάσεων.
Με ομόφωνη απόφαση της Συνδιασκέψεως συντάχθηκε, επίσης, επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, δια της οποίας εκφράζονται θερμές ευχαριστίες για τις ευχές Του προς την Συνδιάσκεψη για την επιτυχία των εργασιών της, η ανυπόκριτη αγάπη των συνέδρων προς το Σεπτό πρόσωπό Του και οι εκ βάθους καρδίας υιικές ευχές για ταχεία αποκατάσταση της υγείας Του.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου