Δεύτερη τακτική Συνεδρία της Ι.Σ.Ι. - Οκτώβριος 2007
(10/10/2007).

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2007, σε δεύτερη τακτική Συνεδρία η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Μετά την προσευχή, αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πολυανής και Κιλκισίου κ. Αποστόλου, Λευκάδος κ. Νικηφόρου, Μαρωνείας κ. Δαμασκηνού, Παροναξίας κ. Αμβροσίου, Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, Αργολίδος κ. Ιακώβου, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Κερκύρας κ. Νεκταρίου, Γλυφάδας κ. Παύλου, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, Δράμας κ. Παύλου, Κορίνθου κ. Διονυσίου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Μετά ταύτα, επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ανέγνωσε το κείμενο της επιστολής συμπαραστάσεως και ευχών της Ι.Σ.Ι. προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, το οποίο και ομοφώνως ενεκρίθη υπό του Ιερού Σώματος. Την επιστολή θα παραδώσουν στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, μεταβαίνοντες στην Αμερική, μετά από Απόφαση της Ι.Σ.Ι., οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.

Έπειτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ενημέρωσε την Ι.Σ.Ι. ότι μετέβη στο Ωνάσειο, όπως είχε αποφασισθεί χθες, όπου νοσηλεύεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, προς τον οποίο και εξέφρασε τις ευχές όλων των Μελών της Ι.Σ.Ι. για την αποκατάσταση της υγείας του.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος παρουσίασε την Εισήγησή του με θέμα: «Εκκλησία και Περιβάλλον. Συμβολή του θεολογικού λόγου εις την δημιουργίαν οικολογικής συνειδήσεως». Προ της αναγνώσεως της Εισηγήσεώς του ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, αυτοκλήτως και χωρίς να προκληθεί από κανένα, ενημέρωσε την Ι.Σ.Ι., ότι η χθεσινή δήλωσή του στα Μ.Μ.Ε. δεν απεδόθη ολόκληρη όπως διετυπώθη από αυτόν και ότι σήμερα έδωσε επεξηγηματικές διευκρινίσεις, μεταξύ των οποίων επανέλαβε ότι ο σεβασμός, η αγάπη και η συμπαράστασή του προς τον ασθενούντα Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, είναι όπως την έχει καταθέσει και στον ίδιο, σταθερή και αμετάβλητη.

Μετά την ανάγνωση της Εισηγήσεως επηκολούθησε συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Καισαριανής, Νικοπόλεως, Βεροίας, Ναυπάκτου, Δημητριάδος, Θεσσαλονίκης, Χίου, Σιδηροκάστρου, Θεσσαλιώτιδος, Περιστερίου και Καλαβρύτων.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ανέγνωσε την Εισήγησή του με θέμα: «Η παρουσία του Ιερού Κλήρου εις το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι».

Μετά την ανάγνωση της Εισηγήσεως επηκολούθησε συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Αλεξανδρουπόλεως, Ζακύνθου, Φιλίππων, Ναυπάκτου, Νικοπόλεως, Καισαριανής, Περιστερίου, Θεσσαλονίκης και Φθιώτιδος.

Η Ι.Σ.Ι. απεφάσισε όπως τα κείμενα και των τριών αναγνωσθεισών Εισηγήσεων παραπεμφθούν στις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές προς επεξεργασία και εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία και θα υποβληθούν προς την Δ.Ι.Σ. προς έγκριση.

Ακολούθως ενεκρίθη ομοφώνως η σύνθεση μιας εκάστης των δώδεκα Συνοδικών Επιτροπών για την χρονική περίοδο 2007-2011.
Η Ι.Σ.Ι. επεκύρωσε προηγουμένη απόφαση της Δ.Ι.Σ. για την άρση του Επιτιμίου της ακοινωνησίας του Μακαριστού Μητροπολίτου από Θεσσαλιώτιδος κυρού Κωνσταντίνου Σακελαροπούλου.

Τέλος η Ι.Σ.Ι. ενέκρινε Κανονισμούς Συστάσεως και Λειτουργίας των Εκκλησιαστικών Μουσείων στις Ιερές Μητροπόλεις Σερρών και Νιγρίτης και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Η Ι.Σ.Ι. επεράτωσε τις εργασίες Της σήμερα.


Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας