Πρώτη Συνεδρία Της Δ.Ι.Σ για το μήνα Οκτώβριο
(4/10/2007).

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 4.10.2007, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Οκτώβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Β. Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε:
- Α¬πό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιο για την ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Δανιήλ, όπου παρέστη εκ προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Κυρίλλου Μισιακούλη, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου.
- Ἀ¬πό έγγραφο της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως για τις πορισματικές εκθέσεις των υπ' αυτής διενεργηθέντων οικονομικών ελέγχων στις Ιερές Μητροπόλεις: 1. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, 2. Γρεβενών, 3. Ελευθερουπόλεως, 4. Ζιχνών και Νευροκοπίου, 5. Θήρας, Αμοργού και Νήσων, 6. Μαντινείας και Κυνουρίας, 7. Πολυανής και Κιλκισίου, 8. Σερρών και Νιγρίτης, 9. Σισανίου και Σιατίστης και 10. Τρίκκης και Σταγών.

Γ. Ἡ Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:
- Μετά από επιστολές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και του Ηγουμενεύοντος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστορίας Αρχιμανδρίτη κ. Αμβροσίου Πουτούκη, και με πρόθεση να αποκατασταθεί η ενότητα και η ηρεμία στο ποίμνιο και προκειμένου να τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες στην ανωτέρω Ιερά Μονή, να αναστείλει την επιβολή του επιτιμίου της ακοινωνησίας που είχε επιβάλει στον Ηγουμενεύοντα κ. Αμβρόσιο Πουτούκη. Ανέθεσε δε στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ηλείας κ. Γερμανό και Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο να συναντηθούν στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου με τον Αρχιμανδρίτη κ. Αμβρόσιο Πουτούκη και τους, Ιερομόναχο Ευλόγιο και τους Μοναχούς Γεράσιμο και Συμεών, ώστε να δηλώσουν την έμπρακτο μετάνοιά τους, με σκοπό να αρθεί συνολικά το επιβληθέν επιτίμιο της ακοινωνησίας.
- Να συμμετάσχει στις Εκδηλώσεις «Δημήτρια 2007», στη Θεσσαλονίκη, δια της Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου, με την παρουσίαση του Μουσικοθεατρικού Έργου «Άγγελος των Εθνών».
- Να επιχορηγήσει τις πυροπαθείς Ιερές Μητροπόλεις με το ποσό των 350.000,00 ₠ ως πρώτη δόση, για την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου, αγροτικών εργαλείων, αρδευτικών συγκροτημάτων και την αγορά ζωοτροφών καθώς επίσης και την ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Δ. Τέ¬λος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.




Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου