Ο Μίκης Θεοδωράκης για το όνομα των Σκοπίων
(27/9/2007).

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και για την αντίληψη του σημερινού πολιτισμού στη χώρα μας μίλησε σήμερα στην εκπομπή « Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος και στους Δημοσιογράφους Κώστα Παππά και Βασίλη Σπυρόπουλο ο σπουδαίος μας μουσικοσυνθέτης κος Μίκης Θεοδωράκης.


Ο κος Θεοδωράκης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων τόνισε «Είναι γνωστό ότι το θέμα των Σκοπίων το έβαλα εγώ στο τότε Υπουργικό Συμβούλιο , όταν ήμουν Υπουργός και το έβαλα όχι για τίποτα άλλο αλλά γιατί οι άνθρωποι αυτοί βομβάρδιζαν με τα γραπτά τους τότε και βάζανε χάρτες της, υποτίθεται Μεγάλης Μακεδονίας, με κέντρο τα Σκόπια, οι διεκδικήσεις αυτές έφθαναν μέχρι τον Όλυμπο. Μάλιστα, έλεγαν εκείνη την περίοδο, ότι η Θεσσαλονίκη είναι υπό κατοχή. Ο κόσμος λοιπόν νομίζει ότι τσακωνόμαστε για το όνομα , δεν είναι όμως το όνομα. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Μακεδονία τους ανήκει εδαφικώς. Αυτό δεν το δέχομαι σαν Έλληνας. Εγώ έχω γράψει διάφορα πράγματα και τους είπα ότι θα πρέπει να είναι υπερήφανοι που είναι Σλάβοι, από εκεί προέρχονται. Τι θέλετε να πάρετε τώρα από την ελληνική ράτσα; Να πάρετε τον Μέγα Αλέξανδρο που ήταν Έλληνας μέχρι τα μπούνια του ; ήταν μαθητής του Αριστοτέλη. Τι πράγματα είναι αυτά;»


Ο κ. Θεοδωράκης ρωτήθηκε και για τι ακριβώς θα πρέπει να είναι σήμερα περήφανοι οι Έλληνες και απάντησε «Για την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους και γιατί στην πρόσφατη ιστορία τους από το ΟΧΙ του 1940 ξεχώρισαν. Ακόμα και τώρα που έγινε ο χωρισμός της Γιουγκοσλαβίας, μόνο οι Έλληνες ξεχώρισαν διότι δε δεχόμαστε σα λαός τη βία.»