Περί της βοηθείας που παρείχε η Εκκλησία εις τους πληγέντας εκ των πυρκαϊών
(27/8/2007).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με βαθύτατη θλίψη και οδύνη παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες όλη αυτή την τεράστια καταστροφή εξ αιτίας των ανεξέλεγκτων πυρκαϊών, που πλήττουν περιοχές της πατρίδας μας.
Η καταστρεπτική δύναμη της φωτιάς κατέκαυσε φυσικό πλούτο, περιουσίες, Ιερές Μονές, Ιερούς Ναούς, οικίες, αρχαιολογικούς χώρους και κυρίως ανθρώπινες ζωές.
Γι' αυτό το λόγο η Εκκλησία μας, συμπάσχουσα από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, έσπευσε αρωγός στους πυροπαθείς, οι οποίοι επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα της φωτιάς.
1. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, από την πρώτη κιόλας στιγμή, αν και ευρίσκεται στο εξωτερικό για τους γνωστούς λόγους της υγείας Του, επικοινώνησε με Μέλη της Ιεράς Συνόδου και τους συνεργάτες του δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες και εντολές για την άμεση κινητοποίηση και αντιμετώπιση των διαφόρων αναγκών.
Α. Την Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 σε όλους τους Ιερούς Ναούς αναπέμφθηκε δέηση για να σταματήσει η πύρινη λαίλαπα και να σωθούν άνθρωποι, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον.
Β. Η Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε από την πρώτη κιόλας ημέρα σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, κατόπιν συνεννόησης με τις πληγείσες Ιερές Μητροπόλεις, στην πόλη Ζαχάρω της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, στην Μεγαλόπολη της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και στον Πύργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
2. Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες των πληγεισών περιοχών με την συνδρομή των Κληρικών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στους εμπερίστατους, συνδράμοντάς τους ηθικά και υλικά, καθ' όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου.
Οι Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες επισκέφθηκαν τους νοσηλευόμενους τραυματίες, εξασφάλισαν οικονομικώς τις πρώτες ανάγκες τους, συνέστησαν συσσίτια, ενδιαφέρθηκαν για την διαμονή αυτών των οποίων κάηκαν τα σπίτια ανοίγοντας τα Κοινωνικά και Προνοιακά Ιδρύματα των Ιερών Μητροπόλεων. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις μερίμνησαν για την ταφή των νεκρών δι’ εξόδων των Ιερών Μητροπόλεών τους.
3. Σήμερα 4η ημέρα των καταστροφών με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου η Εκκλησία της Ελλάδος ανακοινώνει τις κάτωθι ενέργειες σε μία προσπάθεια αποτελεσματικότερης στήριξης των παιδιών Της.
Α. Έθεσε στη διάθεση των Τοπικών Αρχών τις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου στα Τρόπαια Αρκαδίας για την Φιλοξενία πυροπαθών.
Β. Καταθέτει πρώτη στον υπ’ αριθμ. 146/546010-70 Λογαριασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Εθνική Τράπεζα με την ένδειξη «Υπέρ των Πυροπαθών» το ποσό των 500.000,00 ₠ από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανακούφιση των πυροπαθών. Στον ως άνω Λογαριασμό δύνανται να καταθέτουν Εκκλησιαστικοί Φορείς, Επιχειρήσεις και Ιδιώτες για τον σκοπό αυτό.
Γ. Αποστέλλονται, σήμερα, από την Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» κλιμάκια, τα οποία θα διανείμουν τρόφιμα, νερό και χυμούς σε πληγέντες, πυροσβέστες και εθελοντές στον Πύργο της Ηλείας.
1. Δ. Θα παρασχεθεί φιλοξενία, εάν και εφ' όσον χρειασθεί, σε πληγείσες οικογένειες σε Κατασκηνωτικές Εγκαταστάσεις των κάτωθι Ιερών Μητροπόλεων σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και συγκεκριμένα:
2. Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως 100 άτομα.
3. Ιερά Μητρόπολις Βεροίας και Ναούσης 80 άτομα.
4. Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και Αλμυρού 100 άτομα.
5. Ιερά Μητρόπολις Δράμας 80 άτομα.
6. Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων 80 άτομα.
7. Ιερά Μητρόπολις Καστορίας 80 άτομα.
8. Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας 100 άτομα.
9. Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως 120 άτομα.
10. Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου 50 άτομα.
11. Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς 100 άτομα.
12. Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης 100 άτομα.
13. Ιερά Μητρόπολις Σιδηροκάστρου 80 άτομα.
Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας 80 άτομα.
Επίσης, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου στις Εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Λυκείου Τήνου του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 30 παιδιά πληγεισών οικογενειών εξασφαλίζοντας την διατροφή και φοίτησή τους.
Ε. Αύριο Τρίτη 28.8.2007 ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων ομού μετά του Σεβασμιωτάτου Συνοδικού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, συνοδευόμενοι από τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές για να ενημερωθούν από τους κατά τόπους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες για την εκεί κατάσταση ώστε στη συνέχεια να ενημερώσουν την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
ΣΤ. Το ζήτημα της περαιτέρω οικονομικής συμπαραστάσεως των πυροπαθών αδελφών μας σε επίπεδο Ιερών Μητροπόλεων, καθώς και η λήψη προσθέτων μέτρων θα συζητηθεί στη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 31ης Αυγούστου 2007.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου