Γ΄ Συνεδρία της Δ. Ι. Σ.
(9/12/2006).

Συνήλθε σήμερα Σάββατο, 9.12.2006, στην τρίτη για τον μήνα Δεκέμβριο Συνεδρία Της, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Δ.Ι.Σ. :

- Ἐνημερώθηκε για την από 8-12-2006 επιτολής της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου με αφορμή την επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου στο Βατικανό. Στην επιστολή αναφέρεται: «...συγχαίρομεν αδελφικώς τη Υμετέρα Μακαριότητι επί τη προσεχεί επισήμω επισκέψει Αυτής προς την σεβασμίαν Ρωμαιοκαθολικήν Εκκλησίαν και τον Προκαθήμενον αυτής και ευχόμεθα επιτυχίαν εν πάσι και επωφελείς τας διαξαχθησομένας συνομιλίας μεταξύ Υμών και της Αυτού Αγιότητος. Εν συνεχεία γνωρίζομεν Υμίν ότι μετά χαράς επικροτούμεν την πρόθεσιν της Υμετέρας Αγάπης όπως επισκεφθή και προσκυνήση εις τον εν Ρώμη ως άνω Ορθόδοξον Ιερόν Ναόν και ότι εγράψαμεν σχετικώς τω επιτοπίω Ιερωτάτω Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κυρίω Γενναδίω ίνα παράσχη την προσήκουσαν υποδοχήν και περιποίησιν Υμίν τε και τη τιμία συνοδεία Υμών κατά το χρονικόν διάστημα της παραμονής Υμών εν τη Θεοσώστω αυτού Επαρχία.
Επί δε τούτοις, ευχόμενοι τα βέλτιστα παρά Θεού τη Υμετέρα φίλη Μακαριότητι, περιπτυσσόμεθα Αυτήν και αύθις και διατελούμεν μετά βαθείας αδελφικής αγάπης και πάσης τιμής».

- Ἐνημερώθηκε και συμφώνησε με τα όσα ο Μακαριώτατος Πρόεδρος είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» της Νέας Υόρκης, σχετικά με αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν, ακόμα και από Ιεράρχες, για το ταξείδι του στη Ρώμη και την επίσκεψή του στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στη συνέντευξή του ο Μακαριώτατος επισήμανε τα εξής: «Και οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες είναι ευπρόσδεκτες, εφόσον γίνονται με τρόπο εποικοδομητικό και όχι ισοπεδωτικό. Χαίρομαι για το γεγονός ότι προΐσταμαι μιας Εκκλησίας, στην οποία ο καθείς έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να φοβάται για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε τυχόν να έχει για τις απόψεις αυτές. Θεωρώ ότι το γεγονός αυτό συνιστά κατάκτηση για την Εκκλησία της Ελλάδος». Πρόσθεσε ακόμη ότι «από την άλλη, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μία εποχή και σε έναν κόσμο όπου τα τείχη γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο. Οι λαοί απαιτούν ενότητα σε όλα τα επίπεδα. Οι εποχές των διαχωρισμών και των διαχωριστικών γραμμών έχουν προ πολλού παρέλθει και όπου αυτό δεν συμβαίνει, οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε για να συμβεί. Οι θρησκείες και οι Εκκλησίες πρέπει να δίδουν το καλό παράδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή και να αναζητούν εκείνα που τους ενώνουν, για να καταφέρουν έτσι να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Πιστεύω ότι πλέον οι απόψεις αυτές αρχίζουν να παγιώνονται και ο λαός καταλαβαίνει ότι δεν μπορούμε να στεκόμαστε στο σύγχρονο κόσμο περιχαρακωμένοι στην αυτάρκεια ενός ρομαντικού παρελθόντος, ενεργώντας σήμερα με τα δεδομένα του χθες. Όλα αυτά βέβαια, επαναλαμβάνω ότι δεν αφορούν τα θεολογικά και δογματικά ζητήματα, τα οποία συζητούνται σε άλλο επίπεδο, με εντεταλμένους επί τούτου εκπροσώπους μας» (ολόκληρη η συνέντευξη ευρίσκεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο Α.Π.Ε.).

- Ἐπικρότησε την πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου για την διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας, η οποία έγινε στη χθεσινή Ημερίδα με θέμα: «Η ελληνική γλώσσα από την άλωση έως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους» και παρέπεμψε την πρόταση στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, με σκοπό την θέσπιση «ΗΜΕΡΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ», κατά την οποία θα παρουσιάζονται οι προσωπικότητες εκείνες και η συμβολή τους στην θεμελίωση του νέου ελληνισμού.

- Ἐνέκρινε την θεματολογία για την διοργάνωση Σεμιναρίου της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου σε συνεργασία με το Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας με τίτλο «ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΑΙΧΜΗ». Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στο κέντρο Βιοϊατρικής στο Βύρωνα Αττικής κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2007, θα περιλαμβάνει θέματα Γενετικής Ηθικής, Νευροηθικής και Νανοηθικής. Την επιστημονική ευθύνη θα έχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος.

- Ἐνέκρινε την πρόταση και το πρόγραμμα της Ειδικής Συνοδικής Επιτοπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων για την διοργάνωση Ημερίδος στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης με θέμα: «Ελλάδα-25 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2007.

- Ἔκανε αποδεκτή την παραίτηση από τα Συνοδικά του καθήκοντα, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Αποστόλου, λόγω της νέας χειρουργικής επεμβάσεως στην οποία υπεβλήθη. Σύμφωνα προς τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα κληθεί σε αντικατάστασή του ο αμέσως επόμενος στα πρεσβεία, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος.

- Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.




Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.