Εκδημία Μητροπολίτου Κορίνθου
(16/8/2006).

Μετά βαθυτάτης θλίψεως, η Εκκλησία της Ελλάδος αναγγέλλει την εκδημία εις Κύριον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους, κυρού Παντελεήμονος. Ο εκλιπών, εκοιμήθη σήμερον ώρα 6: 30 το πρωί, στην κατοικία του στο Σίγρι της Δυτικής Λέσβου, πλήρης ημερών, σε ηλικία 87 ετών.


Συμφώνως προς την επιθυμία του Μακαριστού Ιεράρχου, η εξόδιος Ακολουθία και η ταφή θα τελεστούν εις την Ιερά Μονή Λειμώνος της Λέσβου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστοδούλου, αύριο Πέμπτη περί ώραν 12:00ην μεσημβρινήν.


Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους, κατά κόσμον Παντελεήμων Καρανικόλας, εγεννήθη το 1919 στο Κρανίδι Ερμιονίδος. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή των Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διηκόνησε την Εκκλησία από την θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου καθώς και του Προϊσταμένου σε Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας και υπήρξε μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών. Υπηρέτησε ως Καθηγητής της Σχολής Αξιωματικών Χωροφυλακής και Στρατιωτικός Ιεροκήρυξ στον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940.


Το 1958 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, υπό τον τίτλον «Αχαΐας» ενώ το 1965 εξελέγη Μητροπολίτης Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους, Μητρόπολη την οποίαν διεποίμανε με αγάπη και ενδιαφέρον. Στις 12 Ιουνίου 1990, ανεκηρύχθη Επίτιμος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής των Αθηνών. Στις 29 Δεκεμβρίου 1995, η Ακαδημία των Αθηνών τον βράβευσε για το πλούσιο και περισπούδαστο συγγραφικό του έργο. Διετέλεσε δε, μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του παρελθόντος έτους.


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ