Ανεπίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, στην Ι.Μ. Σουηδίας, στη Στοκχόλμη.
(3/8/2006).

Την Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας στη Στοκχόλμη, επισκέφθηκε ανεπισήμως σήμερα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, μια ημέρα προ της αφίξεώς του στην Φινλανδία, για την Επίσημη Επίσκεψή του στην Αυτόνομη Εκκλησία της χώρας.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Παύλος, επικεφαλής αντιπροσωπίας Ελλήνων Ομογενών.

Προσφωνώντας τον Μακαριώτατο ο Σεβασμιώτατος κ.Παύλος,
τόνισε : "Σας υποδεχόμαστε σήμερα με πολλή αγάπη και χαρά εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου και των Ορθοδόξων Ελλήνων Ομογενών".

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, αναφέρθηκε στη βραχύβια Ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, η οποία ιδρύθηκε το 1969 για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των Ελλήνων Ομογενών. Μολονότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν στη Σουηδία οργανωμένες Ορθόδοξες Κοινότητες και Ιεροί Ναοί, η εν λόγω Μητρόπολη απέκτησε εκκλησιαστική υπόσταση με την ανέγερση τεσσάρων ναών και επιτελεί σήμερα, με απλότητα το έργο της, κορυφαία θέση, στο οποίο, κατέχει η διατήρηση της Ορθόδοξης πίστης και η εκμάθηση και ενίσχυση της Ελληνικής γλώσσας.

Στην αντιφώνησή του, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Χριστόδουλος, επισήμανε : "Η παρουσία μας σήμερα κοντά σας, είναι πρόδρομος κίνηση εν' όψει της αυριανής επισκέψεώς μας στην Αυτόνομη Εκκλησία της Φινλανδίας και χαιρόμαστε γι αυτό, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσουμε το έργο που επιτελείται στην Εκκλησία της Σουηδίας, υπό την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Απευθύνω θερμές ευχαριστίες σε Εσάς και την Ελληνική Ομογένεια για την εγκαρδιότητα της υποδοχής.."

Εν συνεχεία, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη ζωή και την δράση των Ελλήνων Ομογενών στη διασπορά, τονίζοντας: "Οι Έλληνες της διασποράς διατήρησαν και διατηρούν στην ψυχή τους την αγάπη και την αφοσίωση στον Χριστό και την Ελλάδα. Η Εκκλησία είναι γι΄ αυτούς, σημείο αναφοράς. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρώτοι μετανάστες, οι οποίοι όμως, με την εργατικότητα και την τιμιότητα οι οποίες τους διέκριναν, συνέβαλαν στην ανάπτυξη των χωρών που τους φιλοξένησαν και απέσπασαν τον έπαινο των πολιτικών ηγεσιών, μια τιμή που απέβη και υπέρ των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίες τους καθοδήγησαν πνευματικά και συνεχίζουν να τους καθοδηγούν..
Η Εκκλησία της Ελλάδος, είναι συμπαραστάτης των Μητροπόλεων της διασποράς και προσπαθεί με αγάπη να ανταποκρίνεται στις πολυποίκιλες ανάγκες τους. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών δε, ανταποκρίνεται με μεγάλη προθυμία στα αιτήματα για αποστολή ιερέων για την θρησκευτική διακονία των Ελλήνων αδελφών μας στο Εξωτερικό" πρόσθεσε, ο Μακαριώτατος.

Από αύριο, 4 του μηνός Αυγούστου 2006, αρχίζει η επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου στην Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας.




ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ