Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου στην Κωνσταντινούπολη
(25/6/2006).

Με ιδιαίτερη κατάνυξη χωροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστοδούλου και συμπροσευχομένου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου, τελέστηκε το πρωί Θεία Λειτουργία, εις τον κατάμεστο από τους Έλληνες Ομογενείς, Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Καμανίας στην περιοχή Υψωμαθείων Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τόνισε: " Είναι ύψιστη τιμή και ακριβό προνόμιο να συμπροσεύχομαι με Εσας, σε αυτόν τον Ιστορικό Ιερό Ναό. Είμαι ευγνώμων στον Κύριο, γιατί ερχόμενος να Σας ευχηθώ επί των ονομαστηρίων Σας, έχω αυτήν την ευλογία, να βρίσκομαι εδώ μαζί Σας. Μεταφέρω το μήνυμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, το μήνυμα του Αναστάντος Κυρίου, που είναι καθημερινό βίωμα όλων καθώς ζούμε σε κόσμο αντιθέσεων και αντιξοοτήτων. Ο δάκτυλος όμως του Κυρίου είναι Παντοδύναμος και επιδεικνύει πάντοτε το ορθόν. Σας περιβάλλουμε με την αγάπη, το σεβασμό και την στήριξή μας."

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ευχαρίστησε δε προσωπικώς τον Μακαριώτατο άλλά και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την στήριξη προς το πρόσωπο τόσον του ιδίου όσον και προς το δοκιμαζόμενο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όπως επισήμανε ο Παναγιώτατος, "με πολλή χαρά προσήλθαμε εδώ στα Υψωμάθεια και στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Η χαρά μας αυτή επαυξάνεται και πολλαπλασιάζεται από την εδώ παρουσία σας, Μακαριώτατε. Σας ευχαριστώ εγώ προσωπικώς καθώς και η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης γι αυτήν σας την επίσκεψη καθώς και για την στήριξή σας, μέσω του προσφάτου, υπέρ των Δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανακοινωθέντος. Όπως αναφέρατε και Εσείς χθες κατά τον ερχομό σας, η ενότητα και η συνεργασία μεταξύ των Εκκλησιών και των Επικεφαλής Των, είναι απαραίτητη, δεδομένων των πολλαπλών απαιτήσεων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ανθρωπότητα".

Αναφερόμενος στην καταστροφή που υπέστη Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης κατά τα θλιβερά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955, και εξ αφορμής της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στον Ιστορικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή των Υψωμαθείων, ο Παναγιώτατος τόνισε: " Η Εκκλησία αυτή, πήρε το μερίδιό της, την αποφράδα εκείνη νύχτα των γεγονότων του Σεπτεμβρίου του 1955. Μέρος του μαινόμενου όχλου δεν σεβάστηκε τα Ιερά και τα Όσιά μας, αλλά βεβήλωσε ως και τα νεκροταφεία μας. Η Ρωμιοσύνη όμως αντέχει". Ο Μακαριώτατος μιλώντας για τις αλλεπάλληλες δοκιμασίες που υπέστη το Γένος των Ελλήνων επισήμανε με έμφαση: "Aυτό το Γένος όσο και κι αν δοκιμάστηκε ουδέποτε σταμάτησε την λαμπρή του πορεία. Παναγιώτατε είστε στην πρώτη γραμμή και επαναλαμβάνω πως σας περιβάλλουμε με αγάπη, σεβασμό, την συμπαράσταση και την υποστήριξή μας"

Χθες, ημέρα άφιξης του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Φανάρι, ερωτηθείς ο Μακαριώτατος από τους δημοσιογράφους, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών και τις επικείμενες σε πολύ καλό κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης και κατανόησης συνομιλίες των δύο Προκαθημένων, αφού επανέλαβε πως οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών παραμένουν αγαστές και διαπνέονται από αμοιβαία εκτίμηση και ειλικρίνεια, απάντησε και στα ερωτήματα σχετικά με ατεκμηρίωτες φήμες και δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για "ένταση" τονίζοντας: "Έρχομαι από αγάπη και σεβασμό προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να ευχηθώ προσωπικώς για την ονομαστική του εορτή. Έρχομαι για να ανταλλάξουμε ασπασμό αγάπης, να μεταφέρουμε τις ευχές και την υποστήριξη της Ελλάδος σε κάθε δύσκολη στιγμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως έχουμε όλοι χρέος. Όπως βλέπετε, τα πράγματα είναι πολύ απλά, και αυτά που έχουν δραματοποιήσει συνάδελφοί σας, δεν έχουν καμία βάση. Θα είμαστε δύο μέρες μαζί, θα έχουμε συνομιλίες, χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένης ατζέντας".

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ