Στις 16 Ιουνίου η Β΄ Συνδιάσκεψη των Ι. Μητροπόλεων Ν. Ελλάδος για την θέση της γυναίκας στον εκκλησιαστικό βίο
(15/6/2006).

Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και με θέμα: "Διαμητροπολιτικο Δίκτυο Γυναικών: Θεσμός και έκφραση χαρισματικής ζωής" πραγματοποιείται από 16 έως 17 Ιουνίου ε.ε. στη Τρίπολη η Β Συνδιάσκεψη Ιερών Μητροπόλεων Ν. Ελλάδος.
Η Συνδιάσκεψη αυτή φιλοξενείται από την Ι. Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας και οι εργασίες της θα λάβουν χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως. Φορεύς διοργανώσεως είναι η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γυναικείων Θεμάτων.
Μετά τον Αγιασμό που θα τελεσθεί στις 19.00 τις Συνέδρους θα χαιρετίσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και θα αναγνωσθεί μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Ακολούθως θα κάνει εισηγητική ομιλία ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων και θα αρχίση η πρώτη Συνεδρία της Συνδιασκέψεως με α Εισήγηση του Συνεδρίου από την κ. Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Εκπαιδευτικό, Δρα Θεολογίας Α.Π.Θ., με θέμα: "Θεσμός και Χάρισμα στην Εκκλησία", και β Εἰσήγηση από τον Αρχιμ. κ. Πλάτωνα Κρικρή, Δρα Θεολογίας Α.Π.Θ., Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, με θέμα:
"Συνοπτική παρουσία πεπραγμένων της Ειδικής Συνοδικής Ἐπιτροπῆς Γυναικείων Θεμάτων".
Το Σάββατο, 17 Ιουνίου κατά την δεύτερη Συνεδρία εισηγήσεις θα κάνουν: α ἡ κ. Ελένη Κασσελούρη - Χατζηβασιλειάδη, Εκπαι-δευτικός -Δρ Θεολογίας Α.Π.Θ. με θέμα: "Η θέση των Γυναικών στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία". β ἡ κ. Ευγενία Κατούφα, Δημοσιογράφος -Κοινωνική Λειτουργός -Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, με θέμα: "Γυναικεία θέματα και σύγχρονες προκλήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη" και γ ἡ κ. Νίκη Παπαγεωργίου, Λέκτωρ Θεολογίας Α.Π.Θ. με θέμα: "Οι γυναίκες στην εκκλησιαστική διοίκηση. Δυνατότητα η προοπτική;". Κατά τη τρίτη Συνεδρία θα κάνουν εισηγήσεις οι: α κ. Χριστίνα Βάγια, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, με θέμα: "Αποστολή και οργάνωση του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών της Εκκλησίας της Ελλάδος", β κ. Αικατερίνη Ζορμπά, Εκπαιδευτικός, υπ. Δρ Θεολογίας, Συμπρόεδρος του Οικουμενικού Φόρουμ Χριστιανών Γυναικών της Ευρώπης, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, με θέμα: " Σύσταση και λειτουργία των Υπηρεσιών Γυναικείων Θεμάτων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος".
Στη συνέχεια εκπρόσωποι της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ι. Μητροπόλεως Φλωρίνης θα μεταφέρουν τις εμπειρίες από τα πρώτα βήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Γυναικείων Θεμάτων και θα επακολουθήσει συζήτηση.
Το μεσημέρι τα μέλη του Συνεδρίου θα μεταβούν στην Ι. Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαλεβής, όπου μετά το γεύμα θα γίνουν συζητήσεις σχετικές με τα θέματα Συνδιασκέψεως και θα γίνει η λήξη της Συνεδρίας.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.