Πρόγραμμα της επίσημης επισκέψεως του Μακαριωτάτου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών
(25/5/2006).

Επίσημη επίσκεψη στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών στη Γενεύη, θα πραγματοποιήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος από 27 Μαΐου ως 1 Ιουνίου 2006, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέως του Συμβουλίου Δρ. Samuel Kobia.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Μακαριώτατος την Κυριακή 28 Μαΐου, θα προεξάρχει πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Chambesy, στη συνέχεια θα συναντηθεί με μέλη της εκεί Ελληνικής κοινότητας, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση, προς τιμή της Ελληνικής ομογένειας της Γενεύης.

Την Δευτέρα 29 Μαΐου, θα επισκεφθεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο, όπου θα μιλήσει σε επίσημη τελετή. Θα επισκεφθεί, επίσης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μεταναστεύσεως, ενώ θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών. Την ίδια μέρα θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey.

Την Τρίτη 30 Μαΐου ο Μακαριώτατος θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της Γενεύης, με Κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ενώ θα συσκεφθεί με την ηγεσία της Υπηρεσίας Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Το απόγευμα θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με θέμα «Ο ρόλος της Εκκλησίας εις την σύγχρονον Ελληνικήν κοινωνίαν: το παράδειγμα της βιοηθικής», την οποία διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνοελβετικής φιλίας.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ακόμα, θα συναντηθεί με τον Πρέσβη Jean-Jacques de Dardel, Προϊστάμενο Πολιτικών Υποθέσεων της Διευθύνσεως Σχέσεων με τις Ευρωπαϊκές χώρες, του Υπουργείου Εξωτερικών και με τον Ομοσπονδιακό Σύμβουλο Pascal Couchepin, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μακαριώτατος και η Συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2006, από τη Ζυρίχη, αφού διέλθουν πρώτα από την Βέρνη, όπου ο κ. Χριστόδουλος θα συναντηθεί με το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν στη Γενεύη, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και Αχαΐας κ. Αθανάσιος, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης και κ. Γαβριήλ Παπανικολάου, ο Δρ Αντώνιος Παπαντωνίου, Υπεύθυνος του Γραφείου Αλληλοβοηθείας και Σχέσεων μετά των Ξένων Εκκλησιών και του Κέντρου Συμπαραστάσεων Παλιννοστούντων Μεταναστών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Δρ Δημήτριος Φουρλεμάδης, Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. "Αλληλεγγύη", ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βλάσιος Φειδάς και ο Ιεροδιάκονος κ. Άνθιμος Ρεγγίδης.




Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου



*Σημείωση: Στο Γραφείο Τύπου θα υπάρχουν για τους δημοσιογράφους φάκελλοι αναφορικά με το ταξίδι του Μακαριωτάτου.