Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε η Ι. Σ. με θέμα το μονοτονικό
(23/5/2006).

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 22 Μαΐου 2006, στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, η Ημερίδα που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: "Μονοτονικό: Εμπειρία 24 ετών", με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος.
Τους πολυπληθείς παρισταμένους χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της διοργανώτριας Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι: "Η Εκκλησία της Ελλάδος στα κείμενά της και στα επίσημα έντυπά της ακολου-θει κατά κανόνα τον παραδοσιακό τονισμό της γλώσσας μας, το λεγόμενο πολυτονικό. Δεν επιθυμεί, όμως, σε καμμία περίπτωση να δογματίσει η να επιβάλει την άποψή της επί ενός τόσο μεγάλου θέματος, το οποίο άπτεται πολλών κλάδων των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας επιθυμεί απλώς να βοηθήσει στην έναρξη του διαλόγου και εύχεται αυτή η προσπάθεια να συνεχισθεί δημιουργικά με την συμμετοχή της Πολιτείας, των εκπαιδευτικών, των ειδικών επιστημόνων, των λογοτεχνών και φυσικά των γονέων που αγωνιούν για το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών".
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Βύρων Πολύδωρας, Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος δήλωσε ότι επιμένει στο πολυτονικό σύστημα από σεβασμό και λατρεία για την Ελληνική γλώσσα. "Απευθύνομαι ενώπιόν σας για να σας θαυμάσω, για να σας απευθύνω δημόσιο έπαινο, γιατί συγκροτούμε μια Σχολή Ακαδημαϊκού και Εθνικού ήθους", παρατήρησε ο κ. Πολύδωρας και συνέχισε: "Εκφράζω την προσήλωσή μου σ' αυτή τη Σχολή, γιατί θέλω να μείνουμε Έλληνες και είναι συστατικό στοιχείο η γλώσσα στην πληρότητά της. Κάθε φορά αντιλέγω σ' εκείνους που λένε: "Ήρθατε πέντε ρασοφόροι, πέντε παλιομοδίτες ακαδημαϊκοί και ένας sui generis πολιτικός στη Στοά του Βιβλίου, όταν θριαμβεύουν τα τέρατα της Φιλλανδίας και της Εurovision. Η ιστορική μας σκέψη μας γεμίζει αισιοδοξία, καθώς κοιτάμε τους κύκλους της ιστορίας. Αυτά τα τέρατα είναι προορισμένα να αυτοκρημνίζονται στον Καιάδα και το φως να βασιλεύει" κατέληξε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μ. Κουτσίκου, η οποία λόγω κωλύματος δεν παρέστη, απέστειλε προς τον Μακαριώτατο κ. Χριστόδουλο επιστολή, στην οποία σημείωνε ότι" Σήμερα, 24 χρόνια μετά την κατάργηση του πολυτονικού και την καθιέρωση του μονοτονικού ορθογραφικού συστήματος συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια νηφάλια, αποφορτισμένη και επιστημονική συζήτηση του θέματος, βάσει εμπειρικών δεδομένων και ερευνητικών πορισμάτων".
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος στην εισαγωγική ομιλία του, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στα της πραξικοπηματικής επιβολής του μονοτονικού συστήματος γραφής τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 11ης Ιανουαρίου 1982, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα "υπέρ" και τα "κατά" του Μονοτονικού λέγοντας: "Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η επιβολή του Μονοτονικού και η επί ένα τέταρτο αιώνος εφαρμογή του, επέτυχε:
α) Να διχάσει τους ανθρώπους των γραμμάτων β) Να δυσκολέψει την ετυμολογία των λέξεων, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του λαού από το αρχικό νόημά τους γ) Να επιφέρει σύγχυση στην ορθογραφία, με κίνδυνο κατολισθήσεως στην φωνητική γραφή δ) Να στερήσει τον γραπτό μας λόγο από την αισθητική του ομορφιά ε) Να καταστρέψει, εν πολλοίς, τη σωστή και ρυθμική προφορά του λόγου, με άφευκτη διολίσθηση στον βατταρισμό και τον βαρβαρισμό στ) Να δυσκολέψει αφάνταστα τις κλασικές και ανθρωπιστικές σπουδές, με τραγικά για το όλο πνευματικό επίπεδο των Νεοελλήνων και την συνείδηση της εθνικής μας συνέχειας αποτελέσματα ζ) Να προβάλει ως παιδαγωγικό ιδεώδες την ήσσονα προσπάθεια και να επιβραβεύσει την οκνηρία η) Να δώσει τραγικά δείγματα οσφυοκαμψίας ενώπιον των μεγάλων συμφερόντων πολυεθνικών εταιρειών, διαφημιστικών γραφείων, εκδοτικών οίκων, εφημερίδων και περιοδικών.
Οκτώ «επιτυχίες», όσα και τα «Ουαί υμίν» του Χριστού προς τους Γραμματείς και Φαρισσαίους της εποχής Του...
Το Μονοτονικό απέτυχε:
α) Να πείσει για την αθωότητα των κινήτρων της αιφνιδίας και δυναστικής επιβολής του β) Να κρύψει κάτω από τον διάτρητο μανδύα της «χρησιμότητος» το ψηλαφητό σκότος της βαρβαρότητος που φέρει εν εαυτώ γ) Να διευκολύνει την μάθηση δ) Να προαγάγει τους σκοπούς της παιδείας.
Η Εκκλησία, έχουσα πάντοτε πλήρη αυτοσυνειδησία ότι είναι η Κιβωτός του Γένους, αγκαλιάζει και όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού του, εν αις και την γραπτή μορφή της γλώσσης του, με στοργή. Έτσι, φρονίμως ποιούντες και το πνευματικό συμφέρον του Γένους προασπίζοντες, δεν εστέρξαμε, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως, να υιοθετήσουμε το μονοτονικό. Εκρατήσαμε, όχι μόνο στα ιερά Γραφικά και Λειτουργικά κείμενα, αλλά και στα έγγραφα τα υπηρεσιακά και στην αλληλογραφία και στις εκκλησιαστικές εκδόσεις, το πολυτονικό. Αν κάποιοι εκ των κληρικών, οιουδήτινος βαθμού, μπήκαν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν μονοτονικό, πρόκειται για προσωπική τους «αμαρτία». Ως Εκκλησία της Ελλάδος εκρατήσαμε, κρατούμε και θα κρατήσουμε το πολυτονικό. Το ίδιο, εξ όσων γνωρίζομε, πράττει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων και η Εκκλησία της Κύπρου. Πείσμα; Όχι! Στείρος συντηρητισμός; Όχι! Άρνησις προσαρμογής; Όχι! Φυλάσσομε, με πλήρη συνείδηση, τις πνευματικές μας Θερμοπύλες. Η γλώσσα είναι πατρίδα!"
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις:
α) "Η γλωσσική παιδεία στη Χώρα μας: αποτιμήσεις και προοπτικές" με εισηγήτρια την Ελλογιμωτάτη κ. Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου, Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο Ενώσεως Ελλήνων Φιλολόγων.
β) "Παιδεία - Ευκολία: συνώνυμα; ", με εισηγητή τον Εντιμότατο κ. Ιωάννη Κ. Τσέγκο, Ψυχίατρο, Διευθυντή του Ανοικτού Ψυχο-θεραπευτικού Κέντρου.
γ) "Υπέρ του μονοτονικού με ενστάσεις", με εισηγητή τον Ελλο-γιμώτατο κ. Ιωάννη Μενούνο, Δρα Φιλολογίας, Συγγραφέα τ. Λυ-κειάρχη.
Οι ομιλητές προσέγγισαν, με επιτυχία, βασικές πτυχές του θέματος και κατέγραψαν την εμπειρία που αποκτήθηκε στη διάρκεια των 24 ετών από την καθιέρωση του Μονοτονικού.
Ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον για το θέμα της διαχρονικότητας της Ελληνικής Γλώσσας και η πλειοψηφία των παρευρεθέντων τάχθηκε υπέρ του Πολυτονικού Συστήματος Γραφής.
Στήν εκδήλωση, εκτός από τους προαναφερθέντες, παρέστησαν ο κ. Ανδρέας Καραμάνος, Γεν. Γραμματεύς του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, πολλοί Ακαδημαϊκοί και Καθηγητές Ανωτάτων Σχολών, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της Ι. Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων του Λεκανοπεδίου Αττικής.


Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου.