Η Ιερά Σύνοδος για το Διαδίκτυο της Εκκλησίας της Ελλάδος (5/4/2006)
(5/4/2006).

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 5.4.2006, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Απρίλιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 149ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:
Α. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε:
Για το Διαδίκτυο της Εκκλησίας της Ελλάδος, από Έκθεση του Διευθυντή του Κλάδου Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας κ. Παναγιώτη Δρακόπουλου. Συγκεκριμένα:
Η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει τον επίσημο ιστοχώρο Της (ecclesia.gr) και ιστοχώρο ψηφιακής βιβλιοθήκης (myriobiblos.gr).
Στο ecclesia.gr υπάρχει πλούσιο τμήμα Ειδήσεων, με έμφαση στο περιεχόμενο των σελίδων των Συνοδικών Επιτροπών, και αναμετάδοση του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας. Την επιτυχή πορεία της ιστοσελίδας δείχνουν οι στατιστικές της ΟΤΕΝΕΤ, σύμφωνα με τις οποίες στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2005 έως τον Μάρτιο του 2006 σημειώθηκαν 13.398.511 hits, από τα οποία το 47% είναι από Ελλάδα και τα υπόλοιπα από άλλες χώρες. Είναι φανερό ότι ο ιστοχώρος έχει παγκόσμια ακτινοβολία. Εξ άλλου, από τη μελέτη των επί μέρους χωρών προέλευσης των επισκεπτών, προκύπτει ότι οι εκτός Ελλάδος επισκέπτες είναι σε καθοριστικό βαθμό ομογενείς που διατηρούν με τον τρόπο αυτό τον σύνδεσμο με την Εκκλησία της πατρίδας τους.
Επίσης δημιουργήθηκε ειδικός ιστοχώρος «Συζητήσεις». Η ανταπόκριση του κοινού είναι ενθαρρυντική. Μολονότι είναι καινούριος αυτός ο ιστοχώρος και επικεντρωμένος αποκλειστικά σε θέματα τρέχουσας επικαιρότητας, δέχτηκε από τον Απρίλιο του 2005 έως σήμερα 431.138 hits.
Η Μυριόβιβλος Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (myriobiblos.gr), γνωρίζει μία εξαιρετική και ιδιαίτερης σημασίας επιτυχία. Περιέχει κείμενα σε 9 ευρωπαϊκές γλώσσες, με θέματα σχετικά με την Ορθοδοξία, τις ανάγκες του πιστού, αλλά και κείμενα για τον μεσαιωνικό και νέο Ελληνισμό. Τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκαν 13.074.057 hits. Οι επισκέπτες της είναι κάτοικοι Ελλάδος σε ποσοστό 39%.
Επίσης υπάρχει το πρώτο στον κόσμο Διαδικτυακό Πολιτιστικό Κέντρο, με «portal» ιστοχώρο με τον τίτλο artopos. Σε αυτό ανήκουν οι ιστοχώροι «eikastikon» που περιέχει θησαυρούς της ελληνικής τέχνης, εκκλησιαστικής και νεώτερης, «musicale» που περιέχει μουσικά έργα παραδοσιακής και σύγχρονης τέχνης, καθώς επίσης ιστοχώρος επικεντρωμένος στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική παράδοση, με τίτλο «European spirit». Ο ιστοχώρος μας για τα ευρωπαϊκά, έχει αναπτύξει συνεργασία με ευρωπαϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και περιέχει καθημερινά δελτία ειδήσεων με θέματα από την τρέχουσα ευρωπαϊκή επικαιρότητα. Το Διαδυκτιακό Πολιτιστικό Κέντρο έχει δεχθεί από τον Απρίλιο του 2005 έως σήμερα 3.774.813 hits, χωρίς να έχει αρχίσει ακόμη από την ΟΤΕΝΕΤ η μέτρηση του «European spirit». Άρα, το σύνολο των hits που έχουν δεχθεί οι ιστοχώροι μας στο διάστημα Απρίλιος 2005 - Μάρτιος 2006 είναι περισσότερα από 30.678.519 hits.

Β. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενέκρινε:
- Τήν συμπληρωματική πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων σχετικά με τη διοργάνωση Ημερίδος Ιεροκηρύκων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία:
α) Ἡ πρώτη (α) φάση της Ημερίδος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 30η Μαΐου 2006 στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης για τους Ιεροκήρυκες των Ιερών Μητροπόλεων της Στερεάς Ελλάδος, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, των Κυκλάδων και των Νήσων Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους.
β) Ἡ δεύτερη (β) φάση θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2006 στη Θεσσαλονίκη για τους Ιεροκήρυκες των Ιερών Μητροπόλεων της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Η ακριβής ημερομηνία της φάσεως αυτής θα ορισθεί μελλοντικώς.
Το Πρόγραμμα της Ημερίδος θα περιλαμβάνει 4 Εισηγήσεις, κατά τις οποίες θα αναπτύξουν τα ακούλουθα θέματα οι εξής:
1. «Η Ορθόδοξος Εκκλησία εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν». Εισηγητής ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης, μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως των Ευρωπαϊκών θεμάτων και Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
2. «Το μέλλον της Ευρώπης και αι προσεχείς διευρύνσεις». Εισηγητής ο Εντιμότατος κ. Γεώργιος Κασιμάτης, Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
3. «Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως». Εισηγητής ο Εντιμότατος κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και
4. «Το νέον κοινωνικόν ‘‘μοντέλον’’ της Ευρώπης όπως διαμορφώνεται μετά την συνθήκη της Λισσαβώνος». Εισηγητής ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
- Τήν επιχορήγηση για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 805 χριστιανικών οικογενειών της Θράκης με τρίτο τέκνο. Το ποσό ανέρχεται σε 188.370,00 ΕΥΡΩ.

Γ. Ἡ Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:
Να εκφράσει τα συγχαρητήριά Της στον Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Ευάγγελο Θεοδώρου για την τιμή που του έγινε στις 11 Μαρτίου 2006 από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Επιστημών και των Τεχνών, κατά την ετήσια πανηγυρική συνεδρία της ολομελείας της, στην πόλη Σάλτσμπουργκ, όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Πολίτου.

Δ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου