Α΄ Συνεδρία της Δ. Ι. Σ. (3/4/2006)
(3/4/2006).

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 3.4.2006, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Απρίλιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 149ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Ὁ Μακαριώτατος ενημέρωσε τη Δ.Ι.Σ.:
- - Για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε κλίμα υψηλού εθνικού φρονήματος. Η Εκκλησία απέστειλε στις Ιερές Μητροπόλεις επίκαιρο φυλλάδιο «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ» και ψηφιακό δίσκο (DVD) με θέμα τη συμβολή του Ιερού Κλήρου στους αγώνες του Έθνους.
- Για τη δενδροφύτευση που έγινε το Σάββατο 18.3.2006 στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης του Δήμου Ραφήνας με πρωτοβουλία της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Περιφερείας Αττικής και τη συμμετοχή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των 10 Ιερών Μητροπόλεων του Λεκανοπεδίου. Φυτεύτηκαν 3.000 δενδρύλλια από Ιερείς, Κατηχητές, παιδιά Κατηχητικών Σχολείων, Εκκλησιαστικούς Συνεργάτες και Προσκόπους.
Για την επίσκεψη που δέχθηκε από τον Πρέσβη του Λιβάνου στις 20.3.2006 σχετικά με την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Για το θέμα αυτό, για μία ακόμη φορά γίνεται γνωστό ότι η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η εξής: «Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πιστούς μιας γνωστής θρησκείας, όπως είναι το Ισλάμ, να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Άλλωστε η ελευθερία της λατρείας αποτελεί ειδικότερη έκφανση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θρησκευτικής ελευθερίας. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, η οποία οφείλει να δείχνει, και δείχνει, σεβασμό και ανοχή στη διαφορετικότητα. Εάν και εφ’ όσον η Πολιτεία, δια των αρμοδίων φορέων της, θέσει στην Εκκλησία το ζήτημα της χωροθέτησης του ισλαμικού τεμένους, η Εκκλησία θα εκφέρει τη γνώμη Της. Όμως το όλο ζήτημα είναι σαφώς ζήτημα της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας».
- Γιά τις ενθρονίσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, οι οποίες έγιναν την 19.3.2006 και 1.4.2006 αντιστοίχως, με παλλαϊκή συμμετοχή που δεικνύει τις χρηστές ελπίδες των πιστών των Ιερών αυτών Μητροπόλεων στους νέους Ποιμενάρχες τους.

Β. Ἀκολούθως η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από τις πορισματικές εκθέσεις της Διευθύνσεως της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεώρησης, αναφορικά με τους διενεργηθέντες οικονομικούς ελέγχους στις εξής Ιερές Μητροπόλεις: α) Γυθείου και Οιτύλου, β) Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, γ) Κασσανδρείας, δ) Κεφαλληνίας, ε) Μαντινείας και Κυνουρίας, στ) Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ζ) Νικοπόλεως και Πρεβέζης, η) Παροναξίας, θ) Πειραιώς, ι) Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, ια) Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, και ιβ) Φωκίδος, από τους οποίους προκύπτει ότι η διαχείριση των Ιερών Μητροπόλεων για το διάστημα του ελέγχου διεξήχθη σύννομα, κανονικά και με εντιμότητα.
Οι πόροι των Ιερών Μητροπόλεων διατίθενται για την άσκηση του πνευματικού και κυρίως του σημαντικού φιλανθρωπικού τους έργου.

Γ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο συναντήθηκε σήμερα στο περιθώριο των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας Εκκλησίας και Υπουργείου στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αποφασίστηκε στο διάστημα των δυό επομένων μηνών να καταρτισθεί κοινό θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας σε ζητήματα όπως τα ναρκωτικά, το AIDS, η παρουσία και προσφορά των εθελοντών της Εκκλησίας στα Νοσοκομεία και τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα κ.α. Το κοινό αυτό πλαίσιο θα επεξεργαστούν, εκ μέρους του Υπουργείου, ο Υφυπoυργός Υγείας κ. Κωνσταντόπουλος και, εκ μέρους της Εκκλησίας, ο Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» κ. Δημήτριος Φουρλεμάδης.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου