Β΄Συνεδρία της Δ. Ι. Σ (11/1/2006)
(11/1/2006).

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 11.1.2006, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 149ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Α. Κατά την σημερινή Συνεδρία:
- Ὁ Μακαριώτατος χαιρέτισε την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις ζημιές που έγιναν στο νησί από το σεισμό και ευχήθηκε γρήγορη επούλωση των πληγών.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε για τις ευχές και τις προσευχές όλων για τη δοκιμασία που επετράπη στην Επαρχία του και είπε ότι με την προστασία της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης απεφεύχθησαν τα φοβερότερα. Ειδικά ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για το ενδιαφέρον που έδειξε αυτός προσωπικά και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αποσταλεί κλιμάκιο της Ναοδομίας στα Κύθηρα για να επιληφθεί αμέσως της αποκαταστάσεως των ζημιών σε Ιερούς Ναούς της περιοχής.
- Ὁ Μακαριώτατος ενημέρωσε για την πορεία του Προγράμματος της Εκκλησίας για την επιχορήγηση των χριστιανικών οικογενειών της Θράκης που έχουν αποκτήσει 3ο τέκνο.

- Β. Ἀκολούθως η Δ.Ι.Σ. Αποφάσισε:

- Να αποσταλεί Εγκύκλιος προς τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφορώσα σε θέματα νομοκανονικής φύσεως.
- Να αποσταλεί παραινετική Εγκύκλιος προς τους Κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος (εγγάμους και αγάμους), αφορώσα στην πνευματικωτέρα κατάρτιση αυτών και στην εν συνεχεία καλλιέργεια από αυτούς του ευσεβούς λαού.
- Να συμμετάσχει ο κ. Αντώνιος Παπαντωνίου ως Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην σύγκληση της Επιτροπής Ειδημόνων επί θεμάτων Αναπτύξεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2006.
1. Να απονεμηθεί ο Χρυσούς Σταυρός του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου στους κάτωθι Κληρικούς:
2. Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Θεόκλητο Μαλεβίτη,
3. Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νικόλαο Λιόλιο,
4. Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νικόλαο Ιωαννίδη,
5. Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο Σαββάτο,
6. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Λάμπρο Ανδρεάκη,
7. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Δημήτριο Τζέρπο,
8. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ματθαίο Χάλαρη,
9. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Βασίλειο Δημακόπουλο,
10. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Νικόλαο Κογιώνη,
11. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Λεωνίδη Ψαριανό,
12. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Σταμάτιο Σκλήρη,
13. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Κωνσταντίνο Στούμπο,
14. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Αντώνιο Καλλιγέρη και
Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ιωάννη Καραλή,
για την προσφορά τους στον Εκκλησιαστικό, επιστημονικό και κοινωνικό χώρο, ως και στους Αγιογράφους α) κ. Πέτρον Βαμπούλην και β) κ. Ιωάννην Καρούσον.

- Γ. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε:

- Από την Έκθεση της Συνοδικής Επιτροπής της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος σχετικά με την διενεργηθείσα Ημερίδα για την Κατήχηση, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στις 23.11.2005.
- Από την αναφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. Νικολάου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί της Βιοηθικής, σχετικά με το 20ο Διεθνές Συνέδριο για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα, το οποίο οργανώθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Ποιμαντική Μέριμνα Υγείας, στο Βατικανό, από 17-19 Νοεμβρίου 2005.
Από την αναφορά του κ. Δημητρίου Φουρλεμάδη, Διευθυντού της Μη Κυβερνητικής Οργανώσεως (Μ.Κ.Ο.) «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», για τις πολύπλευρες δραστηριότητες αυτής, κατά το διάστημα 1-31 Δεκεμβρίου 2005. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αξιολόγων προσφορών της η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» απέστειλε στους σεισμοπαθείς του Πακιστάν κιβώτια με τρόφιμα, νερό, ρουχισμό, κουβέρτες και άλλα είδη.

- Δ. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενέκρινε:

Τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις, της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γαμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος του έτους 2006, οι οποίες περιλαμβάνουν:

1. Τήν έκδοση των Πρακτικών των δύο Διεπιστημονικών Συσκέψεων «Περί Γάμου και Συζυγίας» και «Γάμος και Οικογένεια: Διαπιστώσεις και Προπτικές», μερίμνη του Κλάδου Εκδόσεων της Ιεράς Συνόδου.

2. Τήν έκδοση των Πρακτικών της Ημερίδος η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καινούριο της Λαμίας με θέμα: «Πολιτικοί Γάμοι-Ελεύθερες Συμβιώσεις μεταξύ Ορθοδόξων και Αλλοθρήσκων».

3. Τήν σύγκληση Ημερίδας προς μελέτη των παραμέτρων του Δημογραφικού Προβλήματος.

4. Τήν Κατάρτιση Προγράμματος προετοιμασίας μελλονύμφων προς χρήση από τις Ιερές Μητροπόλεις.

5. Τήν εκπαίδευση στελεχών Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Γάμου και Οικογενείας.

6. Τήν ανάθεση στον Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Σταυρόπουλο της εκπόνησης μελέτης για την δημιουργία Ινστιτούτου Γάμου, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να αποκτήσει ένα επιστημονικό όργανο για την μελέτη των σχετικών προς τον Γάμο και την Οικογένεια θεμάτων.
7. Τήν εκπόνηση σχεδίου για την οργάνωση Γραφείου Γάμου στο πλαίσιο της ποιμαντικής Διακονίας μιας Ιεράς Μητροπόλεως και
8. Τήν μελέτη της δυνατότητος δημιουργίας Ραδιοφωνικής Εκπομπής για θέματα Γάμου, Οικογενείας και Προστασίας του Παιδιού.

Ε. Συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου με το Προεδρείο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε.).

Στο διάλειμμα της Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε το Προεδρείο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, αποτελούμενο από τους κ.κ. Δημήτριο Γιάνναρο, Εκπρόσωπο της Πολιτείας του Κονέκτικατ, Θεόδωρο Θεοφάνους, Υπουργό Ενέργειας της Κυβέρνησης της Πολιτείας της Βικτώρια, Νικόλαο Παπαδόπουλο, Βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου και Λεωνίδα Ραπτάκη, Γερουσιαστή της Πολιτείας Rhone Island και Γραμματέα της Επιτροπής Νομικών Ζητημάτων για το περιβάλλον και την γεωργία, οι οποίοι εκπροσωπούν 170 Έλληνες Βουλευτές σε όλο τον κόσμο. Τους ομογενείς πολιτικούς συνόδευε ο αρμόδιος εκ μέρους της Ελληνικής Βουλής για τη λειτουργία της Ένωσης αυτής, 2ος Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Γεώργιος Σούρλας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίσθ ηκε η ανάγκη συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Ελλήνων Βουλευτών του Εξωτερικού, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την προβολή, προώθηση και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

ΣΤ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου