Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(18/2/2009).

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου ε.ε., η Β' Ημερίδα που πραγματοποίησε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακο-λουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων και με την συνεργασία α) του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ε. Ε. στην Αθήνα, και β) του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με γενικό τίτλο θέματος: "Ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ". Η Ημερίδα φιλοξενήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης.

Οι εργασίες της Ημερίδας άρχισαν στις 9 π.μ. με μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, ο οποίος μεταξύ άλλων, αφού ευχήθηκε η Ημερίδα αυτή να στεφθεί από επιτυχία, τόνισε ότι πρέπει «τα πορίσματα των ημερίδων να σταθούν αφορμή έντονου ποιμαντικού προβληματισμού και να αποτελέσουν βασικό μέλημα όλων μας στο να εργασθούμε μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στην διατήρηση της ιδιοπροσωπίας των κρατών-μελών της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που δεν θα ισοπεδώσει τις διαφορές των λαών, δεν θα ξεχάσει τις παραδόσεις τους, αλλά θα ωφεληθεί από την πολυμορφία τους».

Ακολούθησε η προσφώνηση του Προέδρου της ως άνω Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς και την εξέλιξη της Ε.Ε. και υπογράμμισε ότι πρέπει να γνωρίζουμε τη σχέση της Εκκλησίας με την Ε.Ε. και το ρόλο της Εκκλησίας στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυναν:
α) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος δια την τιμή με την οποία περιέβαλαν την Ιερά Μητρόπολη Σερρών με το να ληφθεί Απόφασις ώστε να διοργανωθεί η δεύτερη Ημερίδα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων στην Ιερά Μητρόπολή του. Τόνισε επιπλέον «ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας, μέλη είμαστε και εμείς, καλούμαστε να σφυρηλατήσουμε όχι μόνο την ενότητα της πίστεως αλλά και την ενότητα της ανθρώπινης δημιουργίας και προκοπής».
β) οι Βουλευτές του Νομού Σερρών, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος της πόλεως των Σερρών.

1. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις:

1. του Εντιμότατου κ. Γεωργίου Κασιμάτη, Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με θέμα: «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στην οποία μεταξύ άλλων ανεφέρθη ότι «τα επόμενα 50 χρόνια, μια άλλη γενιά Ευρωπαίων θα ζει με τις συνέπειες των δικών μας αποφάσεων και ελπίζει όταν θα κοιτούν πίσω στην δική μας γενιά και θα είναι σε θέση να συμπεράνουν πως διαθέταμε φαντασία, το κουράγιο και την οξύνοια να παγιώσουμε τη μοναδική μας Ένωση και να παράσχουμε ένα συμπαγές, κατανοητό και κοινώς αποδεκτό πλαίσιο, προκειμένου να συνεχιστούν τα επιτεύγματά της στο μέλλον».

2. Του Εντιμότατου κ. Ιωάννη Λιάκου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: "Η Εκκλησία της Ελλάδος μπροστά στην πρόκληση του ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ)". Ο ομιλητής, μεταξύ άλλων, μίλησε για τις κρίσιμες παραμέτρους επιτυχίας της συμμετοχής της Εκκλησίας μας στο ΕΣΠΑ και επιγραμματικώς τόνισε την ανάγκη :

"α) για την κατάρτιση του "Επιχειρησιακού Σχεδίου της Εκκλησίας της Ελλάδος" για την περίοδο της υλοποίησης του ΕΣΠΑ
β) για την διασφάλιση ενός ικανού αριθμού πιστοποιημένων Δικαιούχων
γ) για την δημιουργία ενδιάμεσου φορέα Διαχείρισης για την υλοποίηση επιλεγμένων δράσεων της Εκκλησίας.
δ) για την άμεση ωρίμαση και προώθηση έργων και
ε) για την συστηματική συνεργασία με τα όργανα της Πολιτείας και της Ε.Ε."

και τέλος 3) του Ελλογιμωτάτου κ. Κωνσταντίνου Ζορμπά, Καθηγητή Θεολόγου – Κοινωνιολόγου, με θέμα: «Η διαφορετικότητα των Μελών- Κρατών της Ε. Ε και η προσφορά της Εκκλησίας». Ο ομιλητής τόνισε μεταξύ άλλων "ότι η σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος -και γενικότερα του Χριστιανισμού – με την Ευρώπη έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών μέχρι σήμερα μελετών".
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από τους εκπροσώπους της Ιερών Μητροπόλεων.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου