Προηγούμενη σελίδα



Αγαπητοί επισκέπτες,

Ο επίσημος ιστοχώρος της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 1998, επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, με πρώτο Διευθυντή τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Παν. Δρακόπουλο. Το 2008 τον διαδέχθηκε ο π. Αναστάσιος Βλαβιανός έως το τέλος του έτους.

Ο ιστότοπος “Εκκλησία” (ecclesia) παρέχει τη διάρθρωση της Εκκλησιαστικής διοίκησης, τις αποφάσεις, τα επίσημα Γράμματα και τα κείμενα της Ιεραρχίας, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, το έργο των Συνοδικών Επιτροπών και στοιχεία για τη διοικητική διάρθρωση και τις δράσεις των Μητροπόλεων. Οι επισκέπτες του ιστοχώρου μπορούν να βρουν αναρτημένο τον Συναξαριστή, το Λειτουργικό Τυπικό κάθε έτους κι ένα οργανωμένο τμήμα συνδέσεων με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες κ.α. Μπορούν να διαβάσουν τα περιοδικά «Εφημέριος», «Εκκλησία» και «Θεολογία» του κλάδου Εκδόσεων, ενώ έχουν τη δυνατότητα δωρεάν αποστολής στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφία, του ενημερωτικού δελτίου «Πρόναος» (με απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα, λαμβάνουν τον Πρόναο περισσότεροι από 12.000 συνδρομητές). Επίσης, οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και να συνδεθούν ζωντανά με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας (89,5).

Η ενημέρωση μέσω του διαδικτύου γνώρισε στο ξεκίνημά της εντυπωσιακή υποδοχή του κοινού, ελληνικού και ξένου. Το 2000 σχεδιάστηκε το πρώτο στην Ελλάδα διαδικτυακό πολιτιστικό κέντρο, με ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη, και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Ιδρύθηκε ακόμη ιστοχώρος πολυμέσων για οπτικοακουστικές μεταδόσεις. Σε διάστημα λίγων ετών η “Μυριόβιβλος” (myriobiblos) βραβεύθηκε το 2005 από την Ευρωπαϊκή ένωση Βιβλιοθηκών “European Library” στη Χάγη ως μια από τις 100 καλύτερες ψηφιακές βιβλιοθήκες στην Ευρώπη, ενώ το “Εικαστικόν” (eikastikon) συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ψηφιακές πινακοθήκες στον τόπο μας, με έργα από τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους έως τους σύγχρονους δημιουργούς.

Σήμερα, ο κλάδος Διαδικτύου, προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, ανανεώθηκε πρόσφατα στο μεγαλύτερο μέρος του: παρέχει την νέα ενότητα της “Επικαιρότητας”, στην οποία καταγράφονται γεγονότα των ορθοδόξων Εκκλησιών, των εκκλησιαστικών κοινοτήτων, πολιτιστικά δρώμενα αναφορικά με μείζονος σημασίας εκδηλώσεις (τέχνες, στοχασμός, παράδοση). Ακόμη, κατόπιν απόφασης της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (11η συνεδρίαση Ε.Δ. ΕΜΥΕΕ, 8/12/2009) ψηφιοποιήθηκε και εντός ολίγων ημερών θα αναρτηθεί στο σύνολό του, το περιοδικό «Θεολογία» από το 1923 έως σήμερα.

Σε αυτά τα 14 χρόνια ζωής, το Διαδίκτυο της Εκκλησίας της Ελλάδος προσπαθεί να καταγράψει κατά το δυνατόν, το πολύπλευρο έργο της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και να δώσει τη δυνατότητα και το έναυσμα στον επισκέπτη για μία περαιτέρω, ουσιαστικότερη γνωριμία με το Μήνυμα και τη Ζωή της Εκκλησίας.

Καλή περιήγηση!

14/09/2012

Αλέξανδρος Κατσιάρας
Δ/ντής κλάδου Διαδικτύου



Προηγούμενη σελίδα