ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Δεκέμβριο
(10/12/2007).

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 10.12.2007, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Ἡ Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Β. Γενομένης συζητήσεως για την παρατηρούμενη βραδύτητα σχετικά με την έκδοση αδειών για την ανέγερση Ιερών Ναών, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο προς την Ναοδομία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και να συστήσει να επιδιωχθεί κατά το δυνατόν η ταχύτερη διεκπεραίωση χορηγήσεως αδειών και βεβαίως πάντοτε βάσει της κειμένης επί του θέματος αυτού νομοθεσίας.

Γ. Ἐξ αφορμής σχετικής αναφοράς σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με Αρχιερέα της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Δ.Ι.Σ. καθιστά γνωστό ότι οι καταγγέλοντες οφείλουν να καταθέσουν τις τυχόν καταγγελίες τους στην Ιερά Σύνοδο επωνύμως, κανονικώς και νομοτύπως.

Δ. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε ἀπό έγγραφο της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως για τις πορισματικές εκθέσεις των υπ' αυτής διενεργηθέντων οικονομικών ελέγχων στις Ιερές Μητροπόλεις: α) Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, β) Μηθύμνης και γ) Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Ε. Ἀνεγνώσθη έγγραφο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου ως Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, σχετικά με υποβληθέν αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος για την συμμετοχή του στην Θεία Λατρεία και απεφασίσθη ομοφώνως, η συζήτηση του θέματος αυτού να διεξαχθεί στην πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. μετά τις γιορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου.

ΣΤ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου