ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Νοέμβριο
(14/11/2007).

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 14.11.2007, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Ἡ Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Β. Ἡ Δ.Ι.Σ. συνεζήτησε το θέμα της χρηματοδοτήσεως της λειτουργίας των Εστιών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ευρίσκεται ήδη σε επικοινωνία και συνεργασία μετά των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για να εφαρμοσθούν επί του θέματος αυτού όσα προβλέπουν οι διατάξεις του Νόμου 3432/2006. Το θέμα βρίσκεται σε καλή εξέλιξη. Ως προς την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των Οικοτροφείων και των λοιπών αναγκών των Εστιών των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Λυκείων της Χώρας, η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε να ζητήσει βάσει του αυτού Νόμου την οικονομική επιχορήγηση υπό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε περίπτωση δε που δεν δύναται να καλυφθεί το 100%, να συμπράξει στην αντιμετώπιση της δαπάνης και η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.).

Γ. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενέκρινε:
1. Τόν υποβληθέντα Απολογισμό-Ισολογισμό του οικονομικού έτους 2006 της Ε.Κ.Υ.Ο., και
2. τόν υποβληθέντα Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2008 της Ε.Κ.Υ.Ο..
Σχετική ενημέρωση για τα θέματα αυτά έκανε στη Δ.Ι.Σ. ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο. κ. Κωνσταντίνος Πυλαρινός, ο οποίος και απήντησε σε ερωτήσεις των Συνέδρων. Ο προεδρεύων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον κ. Κ. Πυλαρινό για την ενημέρωση, για τις ευοίωνες προοπτικές των οικονομικών της Εκκλησίας και για την καλή λειτουργία των Υπηρεσιών της Ε.Κ.Υ.Ο..
Ακολούθως η Δ.Ι.Σ. ομοφώνως ανανέωσε την θητεία του Σεβασμιωτάτου Προέδρου και των μελών της Διοικούσης Επιτροπής της Ε.Κ.Υ.Ο. έως την 31.12.2007.

Δ. Ἡ Δ.Ι.Σ. απεφάσισε να ορίσει ομιλητή στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και Προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την 5.2.2008, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο Τσιρίγκα, Γραμματέα των Συνοδικών Δικαστηρίων. Ο κύριος ομιλητής στην εόρτια κοινή Συνεδρία των Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης μετά των Μελών της Δ.Ι.Σ. θα ορισθεί από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλογιμώτατο κ. Ιωάννη Κογκούλη.


Ε. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου