ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Ομαλά διεξάγεται η ΙΘ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για τις αιρέσεις
(31/10/2007).

Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, και με τη συμμετοχή Εντεταλμένων εννέα Ορθοδόξων Εκκλησιών και 66 Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκαννήσου , άρχισε προχθές, 29η Οκτωβρίου ε.ε., στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου (Ν. Προκόπι Ευβοίας), τις εργασίες της η «ΙΘ' Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας", με θέμα: «Εσωτερισμός».

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Διονύσιος. Μετά τον αγιασμό χαιρέτησε την Συνδιάσκεψη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και αναγνώστηκαν τα Μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στο μήνυμά του προς την Συνδιάσκεψη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε και τα εξής: "Ο Εσωτερισμός αποτελεί μίαν εκ των πλέον επικινδύνων μεθόδων, δια της οποίας επιχειρείται η σχετικοποίησις και η υποβάθμισις, τόσον του προσώπου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όσον και της αποκλειστικότητος και μοναδικότητος της σωζούσης Αληθείας του Ευαγγελίου".

Την κήρυξη των εργασιών έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, ο οποίος τόνισε ότι ο Εσωτερισμός είναι το άλλοθι του θρησκευτικού συγκρητισμού και της πανθρησκείας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Α εισήγηση από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, με θέμα: «Ο Ιησούς Χριστός, η αποκεκαλυμμένη Σοφία του Θεού». Ο εισηγητής μέσα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη απέδειξε τον Ιησού Χριστό ως την "Σοφία του Θεού".

Χθες, 2η μέρα, συνεχίσθηκαν οι εργασίες της Συνδιασκέψεως με τις εξής εισηγήσεις: α) του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Βαρνάβα Λαμπροπούλου με θέμα: "Θεώρηση του Εσωτερισμού εξ απόψεως Ορθοδόξου". β) του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Βασιλείου Γεωργoπούλου με θέμα: "Ιστορία του Εσωτερισμού στην Ελλάδα". γ) του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Κωνσταντίνου Στρατηγοπούλου με θέμα: "Στοιχεία εσωτερισμού στον διαλογισμό, το Reiki και το Tai chi". δ) του Μοναχού κ. Αρσενίου Βλιαγκόφτη με θέμα: "Εσωτερισμός και Νεοωριγενισμός τότε και σήμερα". ε) του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Αντωνίου Πινακούλα με θέμα: " Ο Εσωτερισμός στον Νεοπλατωνισμό". στ) του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Ευαγγέλου Γκανά με θέμα: " Ο εσωτερισμός στον Καρλ Γιούνγκ".

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου