ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Δεύτερη Συνεδρία για το μήνα Σεπτέμβριο της 151ης Συνοδικής Περιόδου της Δ.Ι.Σ.
(5/9/2007).

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 5.9.2007, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Σεπτέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Β. Η Δ.Ι.Σ.:
- Ενέκρινε τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2007. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 861 και το ποσό ανέρχεται στα 194.212,00 ₠.
- Ενέκρινε την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο συγκληθησόμενο Συνέδριο με θέμα : «ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.», στήν Κόρδοβα της Ισπανίας, από 29 έως 31 Οκτωβρίου ε.ε.
- Ενέκρινε την σύσταση και λειτουργία Εκκλησιαστικού Ιδρύματος υπό την επωνυμία: «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΡΙΚΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΓΩΝ».
- Ενέκρινε την σύσταση και λειτουργία Εκκλησιαστικού Ιδρύματος υπό την επωνυμία «ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ - ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ», το οποίο θα παρέχει στέγη, τροφή, περίθαλψη και κάθε άλλη προστασία: α) σε εν ενεργεία Αρχιερείς της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίοι υπερέβησαν το 70ο έτος, β) σε Σχολάζοντες Αρχιερείς, γ) σε εν ενεργεία Αρχιερείς του Κλίματος των Πρεσβυγενών Ορθοδόξων Πατριαρχείων, οι οποίοι κατάγονται κατά προτίμηση από το Νομό Αχαΐας και επιθυμούν να εγκαταβιώσουν στην Ελλάδα, δ) συνταξιούχους Ιερομονάχους που εγκαταβιούν στον κόσμο και διακρίθηκαν ως πνευματικοί εργάτες του Ευαγγελίου και ε) σε συνταξιούχους Πρεσβυτέρους που διατελούν σε χηρεία και έχουν συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας τους εφόσον διατέλεσαν στελέχη της Τοπικής Εκκλησίας και εργάστηκαν στο ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων.
- Ενέκρινε την υπό του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας παραίτηση από το δικαίωμα διεκδικήσεως οικοδομημένων εκτάσεων εντός του Δήμου Πετρουπόλεως Αττικής κατόπιν εισηγητικής αποφάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου.
- Ενημερώθηκε από αναφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου για τα ευρήματα Παλαιοχριστιανικής Τέχνης τα οποία ήρθαν στο φως μετά από αρχαιολογικές ανασκαφές, στο μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα μνημείο, τις Κατακόμβες της Μήλου.
- Εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας για την αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά ορισμένων χριστιανών κατά της Ιεράς Μητροπόλεως, χωρίς να υπάρχει σχετική ευθύνη και καταδίκασε την απαράδεκτη συμπεριφορά των διοργανωτών των εκδηλώσεων αυτών.

Γ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου