ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Η πρώτη Συνεδρία της 151ης Συνοδικής Περιόδου της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος
(4/9/2007).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 4.9.2007, στην πρώτη Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου.
Στην αρχή τελέσθηκε η ειδική Ιερά Ακολουθία επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, Προεδρεύων, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Δ.Ι.Σ., ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών της Συνόδου σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας και τόνισε τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία των Συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπως είναι η ελεύθερη έκφραση των απόψεων των Μελών, η οποία βεβαίως πρέπει να διατυπώνεται με υπευθυνότητα και τεκμηρίωση.
Κατόπιν εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Προεδρεύοντα, δι’ όσα εποικοδομητικά είπε, διαβεβαίωσε για την επιθυμία όλων των Μελών της Ιεράς Συνόδου να εργασθούν με πνεύμα ομόνοιας και αγάπης για την καλύτερη αντιμετώπιση των Εκκλησιαστικών θεμάτων.
Στη συνέχεια αναγνώσθηκε η από 10.8.2007 επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, με την οποία υπέβαλε την παραίτησή του από τα Συνοδικά Καθήκοντα της 151ης Συνοδικής Περιόδου για έκτακτο λόγο υγείας. Η Δ.Ι.Σ. έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και κάλεσε σε αντικατάσταση αυτού τον επόμενο στα πρεσβεία Αρχιερωσύνης, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιο.
Υπό του Προεδρεύοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου ανεγνώσθη στην Δ.Ι.Σ. επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, στην οποία ο Μακαριώτατος εκθέτει τα της υγείας του και ζητεί τις προσευχές των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών για να αποκατασταθεί η υγεία του.
Οι Σεβασμιώτατοι Σύνεδροι εξέφρασαν και πάλι τις εγκάρδιες ευχές τους για ταχεία αποκατάσταση της υγείας του Μακαριωτάτου και επιστροφή στην Ελλάδα και στα καθήκοντά του. Μετά την επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι - Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Τ.Π.Ο.Ε.Κ.Ε., Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότησις του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών, διορίσθηκαν :
- Στην Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τεχνης και Μουσικής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων ο Σεβασμιώτατος Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βιου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
- Στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.
- Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Σέργιος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος παρεκάλεσε να μη αναλάβη καθήκοντα σε Συνοδική Επιτροπή.
Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου για τη Νέα Περίοδο ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Κατόπιν αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Μετά το πέρας του διαλείμματος ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Προεδρεύοντος και παρουσία των Μελών της Δ.Ι.Σ. έδωσε την Διαβεβαίωσή του ως Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Μισιακούλης.
Εξ αφορμής σχετικής αναφοράς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου η Δ.Ι.Σ. επέβαλε την ποινή της Ακοινωνησίας στον αντικανονικώς και παρανόμως επανεκλεγέντα ως Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου Ιερομόναχο κ. Σπυρίδωνα Λογοθέτη, στους δύο Ηγουμενοσυμβούλους Ιερομονάχους Ιερώνυμο Δελημάρη και Νεκτάριο Γκολιόπουλο και τον Γραμματέα Ιερομόναχο κ. Ιγνάτιο Σταυρόπουλο, με τη δήλωση προς αυτούς ότι δεν αναγνωρίζεται η γενομένη επανεκλογή αυτών με αποτέλεσμα να μην υφίσταται συγκροτημένο Ηγουμενοσυμβούλιο.
Τέλος η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με τρέχοντα Υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου