ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Περί της αφίξεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου στην Μεγαλόνησο
(29/4/2007).

Στη Μεγαλόνησο βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος πραγματοποιεί, μέχρι και την Κυριακή 6 Μαΐου ε.ε., επίσημη επίσκεψη στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου.


Τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και τα μέλη της Συνοδείας του υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Δημήτριος Ράλλης και άλλοι αξιωματούχοι.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας και των μελών της Συνοδείας του στη Μεγαλόνησο, μία επίσκεψη κατά την οποία, όπως είπε, «θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για τα εκκλησιαστικά θέματα που απασχολούν τις δύο Εκκλησίες μας, να σας ξεναγήσουμε στους ιερούς χώρους και τα προσκυνήματά μας και να σας φέρουμε σε επαφή με τον λαό μας για να δεχθεί τις ευλογίες σας». Όπως τόνισε, «αυτή την επίσκεψη, πρώτην ύστερα από 40 χρόνια επίσημη επίσκεψη Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την αναμέναμε από καιρό».



Και πρόσθεσε: «Ερμηνεύουμε, Μακαριώτατε, την παρουσία σας στην Κύπρο, σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς γι’ αυτήν, λόγω της αυξανόμενης αδιαλλαξίας και της κυνικής προκλητικότητας της Τουρκίας που κατακρατά με τη βία τα μισά εδάφη μας και εποφθαλμιά τα υπόλοιπα, ως έκφραση αγάπης προς την Εκκλησία της Κύπρου και εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τον Κυπριακό λαό, που βρίσκεται σε συνεχή αγώνα για ανάκτηση της ελευθερίας του». «Νιώθουμε ήδη», είπε, «ως βάλσαμο παρηγορίας και μήνυμα αισιοδοξίας την εδώ παρουσία σας. Αν ΄΄αδελφός υπό αδελφού υποβοηθούμενος, ως πόλις οχυρά΄΄, πολύ περισσότερο ισχύει τούτο για μας, όταν μια ολόκληρη Εκκλησία με το πλήρωμά Της, συμπαρίσταται και βοηθά μιαν άλλη, εμπερίστατη, αδελφή Εκκλησία».



Τέλος, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου υπογράμμισε ότι «ο Θεός, ο οποίος ΄΄δικαιοσύνας αγάπησε΄΄, δεν μπορεί να μην έλθει βοηθός στη δίκαιη υπόθεσή μας. Φτάνει εμείς να μην υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Το μαρτυρά η υπερτρισχιλιετής ιστορία μας: η ελευθερία δεν είναι δώρο που θα μας χαρίσουν. Είναι έπαθλο που πρέπει να κατακτήσουμε του Θεού συνεργούντος». «Ευχόμαστε», κατέληξε ο κ. Χρυσόστομος, «η ολιγοήμερη παραμονή σας στο νησί μας να είναι ευχάριστη και οι συνομιλίες μας, τόσο για τα εκκλησιαστικά όσο και το εθνικό μας θέμα, να αποδειχθούν καρποφόρες».



Από την πλευρά του ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του, εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του για αυτή την επίσκεψη, αλλά και για το γεγονός ότι πατά «τα ιερά χώματα της Μεγαλονήσου, τα ποτισμένα από το αίμα των ηρώων της». «Ερχόμεθα», είπε, «όχι ως επισκέπται οικείου χώρου, αλλ' ως προσκυνηταί του τόπου εις τον οποίον ακόμη και σήμερον δοκιμάζονται αδελφοί μας». «Είμεθα εδώ», συνέχισε, «για να καταθέσουμε τα αισθήματα ευγνωμοσύνης που μας διακατέχουν προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, γιατί διδάσκει όλους μας με την Πίστη του, την αγωνιστικότητά του, την χωρίς συμβιβασμούς προσήλωση στις ηθικές αρχές, την εμμονή του στις αξίες του Έθvoυς και την υπομονήν του στις δοκιμασίες». Όπως τόνισε ο Μακαριώτατος «οφείλουμε να υποκλιθούμε με σεβασμό, τη μνήμη όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία».



Ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο «για την ανανέωση», όπως είπε, «της προσκλήσεως του Μακαριωτάτου προκατόχου του», τόνισε ότι «την Αναστάσιμη αυτή περίοδο και από του ελευθέρου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας η σκέψη μας διαβαίνει το Πενταδάκτυλον όρος και αγκαλιάζει τους εισέτι εσταυρωμένους αδελφούς μας». «Τους διαβεβαιώνουμε ότι προσευχόμεθα θερμώς η Ανάστασή των να είναι εγγύς» ανέφερε χαρακτηριστικά.



«Θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα», πρόσθεσε, «ότι η τουρκική πλευρά θα επιδείξει πνεύμα ειλικρινούς και εποικοδομητικής συνεργασίας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων». Και σημείωσε: «Εκφράζω την επιθυμία μου, που είναι και επιθυμία κάθε δίκαιου ανθρώπου, να υπάρξει γρήγορα μία συνολική επίλυση του προβλήματος της νήσου, με την επανένωση της Κύπρου υπό συνθήκες ασφαλείας και ευημερίας για το σύνολο των κατοίκων της».



Τέλος, μετέφερε προς τον Ελληνισμό της Κύπρου «μήνυμα αδελφικής συμπαραστάσεως εκ μέρους του Ελλαδικού Ελληνισμού και τη διαβεβαίωση ότι η μεταξύ μας θυσιαστική αγάπη είναι δεδομένη και συνεχής». «Η ευχή μου», κατέληξε, «είναι σύντομα να ενωθεί η ελεύθερη με την Κατεχόμενη Κύπρο και οι δύο κοινότητες να ζήσουν μαζί με ειρήνη, ομόνοια και κοινούς ορίζοντες για την εξασφάλιση της προόδου και της ευημερίας όλων των πολιτών της Δημοκρατίας».


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου