ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Εκλογή Νέων Μητροπολιτών Τριφυλίας και Ολυμπίας και Μεσσηνίας
(15/3/2007).

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 15η Μαρτίου 2007, σε μόνη έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτου Μεσσηνίας κυρού Χρυσοστόμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λευκάδος κ. Νικηφόρου, Μαρωνείας κ. Δαμασκηνού, Παροναξίας κ. Αμβροσίου, Ιερισσού κ. Νικοδήμου και Λήμνου κ. Ιεροθέου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεο, Πατρών κ. Χρυσόστομο και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος προσεφώνησε τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και αναφέρθηκε στο σκοπό της Συγκλήσεως Αυτής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων ως Αντιπρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και επεσήμανε τον σεβασμό όλων στο Συνοδικό Θεσμό της Εκκλησίας.

Κατόπιν άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως των δύο κενών Μητροπολιτικών Εδρών, με τα εξής αποτελέσματα :

α) Για την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, επί ψηφισάντων 73 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 63 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 9 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας δι’ εκλογής.

β) Γιά την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας επί ψηφισάντων 73 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 57 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 14 ψήφους. Ευρέθησαν ακόμη 2 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας δι’ εκλογής.

Έπειτα από τις ως άνω ψηφοφορίες, απεχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 72 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Σταυρόπουλος ψήφους 62,

2) Ἀρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μπαχός ψήφους 32,

3) Ἀρχιμανδρίτης Γεώργιος Ζαχαρόπουλος ψήφους 10.


Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Σταυρόπουλος, με 62 ψήφους, επί συνόλου 72 ψηφισάντων, ενώ έλαβε 7 ψήφους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Μπαχός και 2 ψήφους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Ζαχαρόπουλος. Επίσης ευρέθη 1 λευκή ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η διαδικασία πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 72 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Σαββάτος ψήφους 45,


2) Ἀρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος ψήφους 34,

3) Ἀρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λαμπρόπουλος ψήφους 16.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Μεσσηνίας ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Σαββάτος, με 42 ψήφους, επί συνόλου 72 ψηφισάντων, ενώ έλαβαν 10 ψήφους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος και 9 ψήφους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Λαμπρινάκος. Ευρέθησαν ακόμη 11 λευκές ψήφοι.


Μετά την ολοκλήρωση της Ψηφοφορίας ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των δύο νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών.

Έπειτα και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Οι χειροτονίες των νέων εψηφισμένων Μητροπολιτών Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου θα τελεσθούν το Σάββατο 17 Μαρτίου 2007 και την Κυριακή 18 Μαρτίου 2007 αντιστοίχως, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.



Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας