ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


A΄ Συνεδρία ΔΙΣ: Φεβρουάριος-Μάρτιος 2007
(27/2/2007).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 27.2.2007, στην τέταρτη Συνεδρία Της για το μήνα Φεβρουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Α. Ο Μακαριώτατος :
- Πρότεινε την αποστολή στην Κυβέρνηση προτάσεως για την αναγραφή μιας επισήμανσης σχετικά με την συμβολή του Χριστιανισμού στην διαμόρφωση του πολιτιστικού χρώματος της Ευρώπης στη Διακήρυξη των 27 Πρωθυπουργών των Ευρωπαϊκών Χωρών, η οποία θα συνταχθεί στην διακυβερνητική Σύσκεψη στο Βερολίνο την 25η Μαρτίου ε.ε. με την ευκαιρία της Επετείου των 50 χρόνων από την σύσταση της τότε Ευρωπαϊκής Αγοράς, μετέπειτα Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.) και σήμερα Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Β. H Δ.Ι.Σ. έλαβε γνώση ότι 10 Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες απέστειλαν προς Αυτήν επιστολή σχετική με το Νομοσχέδιο περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης. Η ανωτέρω θεωρήθηκε ως μη υποβληθείσα και δεν συζητήθηκε, επειδή είχε δοθεί στον Τύπο πριν κατατεθεί στην Ιερά Σύνοδο. Η παρούσα τακτική είναι σύμφωνη με παλαιότερη Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου περί της μη συζητήσεως κειμένων, τα οποία πριν από την κατάθεσή τους στην Ιερά Σύνοδο βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Γ. Aκολούθως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε Αναφορά του προς τη Δ.Ι.Σ. περί των κατά καιρούς δηλώσεων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί, ή λεχθεί.

Στην αναφορά του για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι δεν μνησικακεί κατ’ αυτού για όσα συκοφαντικά και άδικα έπραξε σε βάρος του, ούτε επιθυμεί να κινήσει εναντίον του δικαστικές διώξεις, εντός και εκτός της Δ.Ι.Σ., επειδή σέβεται την υψηλή του ιδιότητα, αλλά και επειδή ο Αρχιεπίσκοπος ουδένα εχθρεύεται. «Δεν θέλησα να απευθυνθώ στη Δικαιοσύνη της πατρίδας μας για να μην σύρονται τα ιερά μας στις αίθουσες των κοσμικών δικαστηρίων, αλλά ούτε και στην Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη απευθύνθηκα, ίνα μη η τυχόν διενέργεια ανακρίσεων σε βάρος του Σεβασμιωτάτου Ζακύνθου επισύρει εκτός των άλλων και κατ’ αυτού την αποδοκιμασία του ποιμνίου του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως όμως επισήμανε, η θεσμική του ιδιότητα τον υποχρεώνει να φέρει, ενώπιον της Δ.Ι.Σ., το ζήτημα των αντιδεοντολογικών και αντικανονικών ενεργειών του Σεβ. Ζακύνθου, οι οποίες, λόγω και της ευρείας δημοσιότητας που έλαβαν, έχουν δημιουργήσει σκανδαλισμό των πιστών, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ή ότι αδιαφορεί για την κατά των θεσμικών οργάνων της Εκκλησίας συνειδητή επιβουλή του κ. Χρυσοστόμου ή οτι – το χειρότερο – αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τις εκτοξευόμενες κατηγορίες. Δια των ατοπημάτων του Σεβ. Μητροπολίτη, τα οποία επεκτείνονται και σε άλλους αδελφούς που επί δεκαετίες υπηρετούν την Εκκλησία με επιτυχία και εκκλησιαστικό ήθος, όπως ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, εξακολουθητικώς διασύρεται το κύρος της Εκκλησίας και παρέχεται στους εχθρούς Της έδαφος και άμεση βοήθεια και συνέργεια για να επιτίθενται εκάστοτε εναντίον Της, παρατήρησε.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την θλίψη αλλά και την αγανάκτησή του για την έστω και απρόσφορη απόπειρα του Σεβ. Ζακύνθου να τον εμπλέξει συκοφαντικώς, όπως τούτο άλλωστε έπραξε και για τον αξιοσέβαστο θεσμό της Δικαιοσύνης, στη γνωστή υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Τον κάλεσε δε και τον προκάλεσε ή να φέρει τώρα τις αποδείξεις των έωλων ισχυρισμών του - διαφορετικά θα δικαιούται να τον καταγγείλει ως επαίσχυντο συκοφάντη του- ή με γενναιότητα να τους αποδοκιμάσει ρητώς.

Επί της ως άνω Αναφοράς διεξήχθη συζήτηση, η δε Ιερά Σύνοδος έλαβε τις εξής Αποφάσεις :

α) Επαινεί και εξαίρει τη γενναία δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ως πνευματικού ανδρός με εκκλησιαστικό ήθος, ότι ως άτομο συγχωρεί τον Σεβ. Ζακύνθου για τις επικρίσεις εναντίον του που διατυπώθηκαν δημοσίως.

β) Αποδοκιμάζει τις άδικες και αναπόδεικτες κατηγορίες του Σεβ. Ζακύνθου τις οποίες εξακολουθητικώς εκτοξεύει κατά του προσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου ως Προέδρου του Σώματος καθώς και κατ’ αυτής της Ιεράς Συνόδου και των Μελών της.

γ) Καλεί εγγράφως τον Σεβ. Ζακύνθου όπως καταθέσει σε αυτή τα αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτει προς τεκμηρίωση των απόψεών του, άλλως να ανακαλέσει όσα έχει κατά διαστήματα δηλώσει, ιδίως δε τα περί εμπλοκής του Μακαριωτάτου στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Δ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου