ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Γ΄ Συνεδρίαση ΔΙΣ: Φεβρουάριος 2007
(9/2/2007).

Συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 9.2.2007, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Φεβρουάριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Ὁ Μακαριώτατος ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ. για το ζήτημα που προέκυψε στην Αθήνα σχετικά με την πραναγγελία δημιουργίας αποτεφρωτήρα για την καύση των νεκρών στο Α Κοιμητήριο Αθηνών.
Υπενθυμίζουμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος συνιστά στους ορθοδόξους πιστούς, μέλη του ποιμνίου της, να ακολουθούν την ταφή που είναι ο παραδοσιακός τρόπος αποσύνθεσης του νεκρού σώματος. Στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας απόκειται να λάβει αποφάσεις, μετά από ενδελεχή μελέτη όλων των παραμέτρων του ζητήματος, για τον τρόπο ποιμαντικής αντιμετωπίσεως, με βαθειά αγάπη και κατανόηση, των περιπτώσεων εκείνων ορθοδόξων πιστών που, ενδεχομένως, θα επιμένουν στην επιλογή της καύσεως και όχι της ταφής.
Είναι ευνόητο ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ουδεμία αρμοδιότητα έχει να τοποθετηθεί υπέρ η κατά της καύσεως αλλοδόξων πολιτών η αλλοθρήσκων.

Β.Δ.Ι.Σ. εκφράζει την πικρία και την δυσαρέσκειά Της για όσα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, περιφρονητικά και υποτιμητικά, και οπωσδήποτε αντιδεοντολογικά, αναφέρει για την λειτουργία Της καθώς και για τον συντονιστικό ρόλο του Μακαριωτάτου Προέδρου Της. Η Δ.Ι.Σ. αντικρούει τις άδικες κατηγορίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμενίσσης, επιβεβαιώνοντας την, μοναδικώς, για τα δεδομένα της Ανατολικής Εκκλησίας, δημοκρατική διαδικασία λειτουργίας Της, με το γεγονός ότι ο κάθε Επίσκοπός Της έχει την δυνατότητα ακόμη και υβριστικά - αν αυτό απορρέει από το ήθος του - ενίοτε και να την αδικεί.

Γ.Δ.Ι.Σ. ενέκρινε:
- Τόν Κανονισμό Λειτουργίας της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και των περιφερειακών Φοιτητικών και Μαθητικών Εκκλησιαστικών Εστιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 5 του Ν. 3432/2006 «Περί δομής και λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης».
- Τό πόνημα της Συνοδικής Επιτροπής επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου με τον τίτλο «Το Ενοριακό Ποιμαντικό Έργο στη σύγχρονη κοινωνία», και αποφάσισε να σταλεί από την Ιερά Σύνοδο ως πρόταση στις Ενορίες των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
- Τήν πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλη-σιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου περί διοργανώσεως στις Ιερές Μητροπόλεις Ημερίδος «υποψηφίων Κληρικών» επ' ευκαιρία του εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλίσεων (Γ Ἑβδομάς των Νηστειών, Δευτέρα 5η Μαρτίου έως Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 11η Μαρτίου 2007).
- Τήν πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων για την διοργάνωση Ημερίδος στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης με θέμα: «Γνωριμία με το Ισλάμ».
- Τήν επιχορήγηση 806 χριστιανικών οικογενειών της Θράκης με τρίτο τέκνο. Το ποσό ανέρχεται για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2007 στα 184.274,00 ₠.

Δ.Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί των Γυναικείων Θεμάτων για τα Πεπραγμένα της διεξαχθείσης την 13η Ιανουαρίου 2007 στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Πεντέλης, «Συνάξεως Κυριών υπευθύνων Γυναικείων Θεμάτων των Ιερών Μητροπόλεων του Λεκανοπεδίου Αττικής».

Ε.Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αφιερώσει τα «Δίπτυχα» του επιόντος έτους 2008 στον Ιωάννη Καποδίστρια, για τη συμπλήρωση 180 ετών από την έλευσή του και την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος.

ΣΤ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου