ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Β΄ Συνεδρίαση ΔΙΣ: Φεβρουάριος 2007
(8/2/2007).

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 8.2.2007, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Φεβρουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε:

- Από την Γενική Εκκλησιαστική Οικονομική Επιθεώρηση για τις πορισματικές εκθέσεις των διενεργηθέντων ελέγχων στις Ιερές Μητροπόλεις Ιωαννίνων, Λήμνου, Βεροίας, Ξάνθης, Νίκαιας, Καστορίας, Νεαπόλεως και Αιτωλίας και Ακαρνανίας καθώς και του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Νέας Καρβάλης της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων.

- Από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καρυστίας κ. Σεραφείμ και Σταγών κ. Σεραφείμ για την επικοινωνία που είχαν με την Γερόντισσα και τις Μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με την αποχώρισή τους από την Ιερά Μονή τους στο Σιδηρόκαστρο σε μια προσπάθεια γεφυρώσεως του χάσματος που δημιουργήθηκε με τον επιχώριο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο.

Η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε να αποστείλει επιστολή στην Γερόντισσα Χριστονύμφη και τις Μοναχές της ως άνω Ιεράς Μονής συνιστώντας την άμεση επιστροφή τους στην Ιερά Μονή της μετανοίας τους, προκειμένου να αποκατασταθεί η κανονική τάξη και να τηρηθούν οι μοναχικές αρετές οι οποίες κόσμησαν το οσιακό στερέωμα της πίστεώς μας και της ορθοδόξου εμπειρίας μας.

Β. Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να συμμετάσχει η Εκκλησία της Ελλάδος στη συνάντηση των υπευθύνων Γραμματέων για τα Διεκκλησιαστικά Θέματα, υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη (6-8 Μαΐου 2007).

Γ. Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε:
- Τις προτάσεις της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μεταναστών, Προσφύγων και Παλιννοστούντων:
α) Για τον διορισμό ως Συμβούλων αυτής του κ. Αχμέτ Μοαβία και της κ. Ευθαλίας Παππά και
β) Για την συνεργασία αυτής με την «Διεκκλησιαστική Επιτροπή για τους Μετανάστες στην Ευρώπη» (CCME).

- Την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δημογραφίας και Ερεύνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 3 του Ν. 3454/2006 (Φ.Ε.Κ. 75/7.4.2006 τ.Α ) υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου με αναπληρωτή του τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Πολύκαρπο Μπόγρη, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος.

Δ. Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από την Έκθεση του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού κ. Χρήστου Βούλγαρη περί της συνελθούσης Ολομελείας της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων και Λουθηρανών, που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας (2-9 Νοεμβρίου 2006).

Ε. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου