ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Έναρξη εργασιών της Κ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας
(4/11/2008).

Κ΄ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ

ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ

ΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ



Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και με τη συμμετοχή Εντεταλμένων ένδεκα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα εννέα Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, άρχισε σήμερα, 3η Νοεμβρίου ε. ε., στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρωσου (Ν. Προκόπι Ευβοίας), τις εργασίες της η «Κ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Προβλήματα γύρω από την δράση των αιρετικών (Ελευθερία και χρέος αυτοπεριφρουρήσεως)».

Την ακολουθία του Αγιασμού τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Μετά τον αγιασμό, χαιρέτησε την Συνδιάσκεψη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και αναγνώστηκαν τα Μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στο μήνυμά του προς την Συνδιάσκεψη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε και τα εξής:

«Ιδιαιτέραν σημασίαν κέκτηται το γεγονός, ότι συμπληρώνονται εφέτος είκοσι έτη από της συγκλήσεως της πρώτης Συνδιασκέψεως. Αι Συνδιασκέψεις αυταί, τας οποίας ενεκαινίασεν προ εικοσαετίας ο ρηξικέλευθος και βαθύς μελετητής του φαινομένου των νεοφανών αιρέσεων μακαριστός Πρωτοπρεσβ. π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, καθιερώθησαν πλέον ως θεσμός, πολύτιμος εις το ποιμαντικόν έργον ολοκλήρου της Ορθοδοξίας, δια την αντιμετώπισιν της συγχρόνου πλάνης. Είμεθα ιδιαιτέρως ευτυχείς διότι η πρωτοβουλία αυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος συμβάλλει σημαντικώς εις την ενημέρωσιν, όχι μόνον του Πληρώματος της εν Ελλάδι Εκκλησίας, αλλά και των λοιπών αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών...

Η ρήσις του ι. Χρυσοστόμου, ότι εις την ποιμαντικήν μας μέριμναν αντιμετωπίζομεν “ου τον αιρετικόν αλλά την αίρεσιν, ου τον άνθρωπον αλλά την πλάνην” PG. 50,700-701) θα πρέπει να αποτελή την ιδικήν μας προσωπικήν στάσιν ζωής έναντι του φαινομένου, καθόσον εμπεριέχει τας θεμελιώδεις αρχάς της αγάπης, της συνέσεως και της διακρίσεως, αι οποίαι αποκλείουν ταυτοχρόνως κάθε μορφήν φανατισμού ».

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εισήγηση από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριακό Τσουρό, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των αιρέσεων, με θέμα: «Η πορεία μιας εικοσαετούς Πανορθοδόξου προσπαθείας». Ο εισηγητής πραγματοποίησε μια σύντομη αναδρομή επί τη συμπληρώσει 20ετιας του θεσμού των Συνδιασκέψεων και παρουσίασε την αξιολόγησή τους μέσα από μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Σήμερα, 2η ημέρα, συνεχίζονται οι εργασίες της Συνδιασκέψεως με τις εξής εισηγήσεις:
Α' Εισήγηση: Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος: «Εμείς και οι άλλοι».

Β' Εισήγηση: Ελλογιμ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης: «Σχέσεις διαπροσωπικές με αιρετικούς: επίθεση αγάπης».

Γ' Εισήγηση: Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Προβλήματα αυτοσυνειδησίας».

Δ' Εισήγηση: Εντιμότατος κ. Γεώργιος Κρίππας Δρ. Συνταγμ. Δικαίου: «Τα όρια της θρησκευτικής ελευθερίας εν όψει της παρανόμου δράσεως των αιρέσεων και της παραθρησκείας».

Ε' Εισήγηση: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, με θέμα: «Λάθη των Εκκλησιαστικών - όπλα στα χέρια των αιρετικών».

ΣΤ' Εισήγηση: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος: «Πως αντιμετώπισε την δράση των αιρετικών ένας άγιος με μεγάλη πείρα».

Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως θα συνεχιστούν αύριο.




Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου