ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Οκτώβριο
(22/10/2008).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2008, στην πρώτη τακτική Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Στην αρχή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με τη συμμετοχή του στην Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και του Βιβλικού Συμποσίου για τον εορτασμό των 2000 ετών από την γέννηση του Μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Η Σύναξη των Προκαθημένων πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, από 9 έως 11 Οκτωβρίου 2008 με επιστέγασμα το Συλλείτουργο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, και την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.
Το Βιβλικό Συμπόσιο περιελάμβανε εκτός των ειδικών Εισηγήσεων και επισκέψεις σε πόλεις και τοποθεσίες τις οποίες επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, με τελευταίο προορισμό την Κρήτη. Κατά το αποχαιρετιστήριο δείπνο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με σχετική του ομιλία αναφέρθηκε στην επιτυχία τόσον της Συνάξεως των Προκαθημένων όσο και του Βιβλικού Συμποσίου με αναφορά στον Απόστολο Παύλο, χαρακτηρίζοντας ως μοναδικά και ιστορικά γεγονότα, όσα πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και στην αναγόρευση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ως επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την αναφορά του εξήρε την θεολογική συνεισφορά του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου, δια της συγγραφής και εκδόσεως πλείστων όσων θεολογικών συγγραμμάτων, τονίζοντας στο τέλος της ομιλίας του ότι η γενομένη τιμή στο πρόσωπο ενός Μητροπολίτου περιποιεί τιμή σε όλη την Ελλαδική Εκκλησία.

Στη συνέχεια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην υλοποίηση των Αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία έγινε από 1ης έως 4ης Οκτωβρίου ε.ε.
- Ανέθεσε στην ορισθείσα από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας τριμελή Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, να εξετάσουν σε συνεργασία μετά των αρμοδίων παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, την δυνατότητα περαιτέρω βελτιώσεως του Νόμου 3432/2006 «Δομή και λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης», ύστερα από την πρώτη φάση εφαρμογής του.
- Ανέθεσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο να εισηγηθεί το θέμα της άρσεως του επιτιμίου της ακοινωνησίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νικόδημο Γκατζιρούλη, στην επόμενη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
- Ανέθεσε στην Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων την μελέτη και την υποβολή εισηγήσεως σχετικά με τις θέσεις των Βοηθών Επισκόπων του Νόμου 1951/1991.
- Για το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στην δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μετά από τα αισθήματα ανησυχίας και αγωνίας των γονέων και κηδεμόνων για την διατήρηση της διδασκαλίας του μαθήματος αυτού στη μαθητιώσα νεολαία, των οποίων δέκτης γίνεται καθημερινώς η Εκκλησία, θα αποσταλεί επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς τον Εξοχώτατο Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, δια της οποίας θα εκφράζεται η απόλυτη ανάγκη επιλύσεως του θέματος, σύμφωνα και με την άποψη της πλειονοψηφίας των γονέων, των θεολόγων καθηγητών και όλης της κοινής γνώμης και η παράκληση να διευκρινισθεί στους εκπαιδευτικούς η δεοντολογία περί της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επίσης απεφάσισε :
- Στο προσεχές 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 13 έως 16 Νοεμβρίου, να εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Ελλάδος ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης απεφασίσθη να επιχορηγηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος η έρευνα σχετικά με την πάθηση του καρκίνου του παχέος εντέρου, εις μνήμην του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
- Να συμμετάσχει η Εκκλησία της Ελλάδος στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και τις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την 22α Νοεμβρίου ε.ε. στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας.

Ἡ Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :
- Την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου για την διοργάνωση Ημερίδος με κεντρικό θέμα προβληματισμού «Τίνα με λέγουσιν οι άνθρωποι είναι; Αυτοσυνειδησία της ιερατικής διακονίας στον σύγχρονο κόσμο».
- Την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου για την επίσημη καθιέρωση τοπικής εκκλησιαστικής εορτής της Συνάξεως των Αγιωτών Αγίων η οποία θα εορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου στην περιοχή της Αγιάς Λαρίσης.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου