ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Δεύτερη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
(2/10/2008).

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2008, σε δεύτερη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Αποστόλου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος ανέγνωσε την Εισήγησή του με θέμα «Ιερατικά Σχολεία Δευτέρας Ευκαιρίας (Ι.Σ.Δ.Ε.), Ἐκκλησιαστικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Καταρτίσεως (Ε.Ι.Ε.Κ.), Ἀνώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Α.Ε.Α.). Ἡ λειτουργία των ως άνω Εκκλησιαστικών σχολικών μονάδων στο σήμερα και το αύριο».

Κατά το δεύτερο μέρος της Συνεδρίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος ανέγνωσε την Εισήγησή του με θέμα : «Νόμος 3432/2006 (Δομή και λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης) Διαπιστώσεις και προβληματική εκ της μέχρι τούδε εφαρμογής του ως άνω Νόμου. Προτάσεις δια την τροποποίησιν διατάξεων αυτού».

Επί των εισηγήσεων ακολούθησε ευρεία συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σταγών κ. Σεραφείμ, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Κατετέθησαν προτάσεις για την βελτίωση του υφισταμένου Νόμου 3432/2006 «Δομή και λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης», τις οποίες θα επεξεργασθούν οι Υπηρεσίες της Εκκλησίας και θα τεθούν υπ’ όψιν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο, με ώρα ενάρξεως την 11η πρωινή, λόγω της ιεράς μνήμης του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Πολιούχου της πόλεως των Αθηνών.




Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας