ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Αντιπροσωπεία της Ελλαδικής Εκκλησίας μεταβαίνει στο Κίεβο υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για τους εορτασμούς των 1020 ετών από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων
(23/7/2008).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 22.7.2008, σε Έκτακτη Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Έκτακτη Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το θέμα της συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 1020 ετών από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων υπό του Βυζαντίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κίεβο της Ουκρανίας, μετά το ζήτημα που προέκυψε από την Επιστολή προς την Εκκλησία της Ελλάδος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Αλεξίου, δια της οποίας ζητείται να συμμετάσχει στις εορτές μόνον Αντιπροσωπεία.

Στην Ιερά Σύνοδο ανεγνώσθησαν τα εξής κείμενα :

1. Η αρχική Πρόσκλησις του Εξοχωτάτου Προέδρου του Κράτους της Ουκρανίας.

2. Η Ανακοίνωσις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

3. Το Επίσημο Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων στο Κίεβο.

4. Η Επιστολή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Αλεξίου, δια της οποίας ζητείται να συμμετάσχει στις εορτές μόνον Αντιπροσωπεία.

Μετά την ανάγνωση των ανωτέρω κειμένων επακολούθησε ευρεία συζήτηση επί του όλου θέματος και ειδικά για την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στις προγραμματισμένες εορτές του Κιέβου και ωμίλησαν όλοι οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι.

Τελικά απεφασίσθη ομόφωνα όπως της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 1020 ετών από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κίεβο της Ουκρανίας, ηγηθεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιο, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιο, καθώς επίσης τους Πανοσιολογιωτάτους Αρχιμανδρίτες κ.κ. Κύριλλο Μισιακούλη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Προκόπιο Πετρίδη και Τιμόθεο Άνθη, Γραμματείς.

Μετά από Εισήγηση του Μακαριωτάτου Προέδρου της Δ.Ι.Σ., απεφασίσθη όπως την προσεχή Κυριακή 27 Ιουλίου 2008 τελεσθεί στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, ευθύς μετά την Θεία Λειτουργία, Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου, για την συμπλήρωση 6 μηνών από της ημέρας της εκδημίας του.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου