ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Ιούνιο
(25/6/2008).

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 25.6.2008, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

1. H Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

2. Η Δ.Ι.Σ., μετά την κατάθεση του Πορίσματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου, Προέδρου της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής, για την εξέταση των προβλημάτων σχετικά με την λειτουργία των Εκκλησιαστικών Σχολών, τα ζητήματα, τις εκκρεμότητες και τις προοπτικές της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, αφού μελέτησε και επεξεργάστηκε τις σχετικές προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των Εκκλησιαστικών Σχολών όλων των βαθμίδων, απεφάσισε να τις υποβάλει, βάσει του ισχύοντος Νόμου 3432/ 2006 στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και αποφάσεων. Επικειμένης μάλιστα της συμπληρώσεως των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε την ενίσχυση του θεσμού των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών με την αναμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας των στελεχών της Εκκλησίας, αλλά και προς αυτήν της παροχής της δυνατότητας σε όποιον το επιθυμεί να γνωρίσει, δια της φοιτήσεώς του σε αυτές, την θρησκευτική μας κληρονομιά και παράδοση και να αποκτήσει δεξιότητες χρήσιμες για την επαγγελματική του αποκατάσταση. Διευκρινίζεται ότι η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε να προτείνει στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και καλεί τους υποψηφίους κατά την συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων τους να δηλώσουν, εφ’ όσον το επιθυμούν και τους επιτρέπει η βαθμολογία, προτίμηση σε μία από τις τέσσερις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης). Επίσης απεφάσισε την υποβολή προτάσεων προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ώστε να υπάρξουν ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την πλέον εύρυθμη λειτουργία και την επαυξημένη αποδοτικότητα των Εκκλησιαστικών Σχολών, Γυμνασίων και Λυκείων, βάσει του Ν. 3432/2006, των Εκκλησιαστικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και των Ιερατικών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

3. H Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:
- Tην συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Συντονιστική Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών από 27.9.2008 έως 4.10.2008, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης,
- Tην συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στη ΙΖ Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη από 7 έως 11 Οκτωβρίου 2008 στην Κύπρο,
- Την οικονομική ενίσχυση Ιερών Μονών, μέσω των Ιερών Μητροπόλεων, για την συνέχιση της αποστολής τους.

4. H Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από τις πορισματικές εκθέσεις της Διευθύνσεως της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως για τους υπ’ αυτής διενεργηθέντες οικονομικούς ελέγχους στις Ιερές Μητρoπόλεις Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και Ξάνθης και Περιθεωρίου.

5. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου