ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Ολοκληρώθηκε η ΙΗ` Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας
(20/10/2006).

Ιερόν Προσκύνημα Οσίου Ιωάννου του Ρώσου
(Προκόπι Ευβοίας, 16-10 έως 19-10-2006).
Η ΙΗ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας, από 16.10, μέχρι 19.10.2006, με την φιλόξενη φροντίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, με θέμα: «Οι “εμπειρίες” στις αιρέσεις και στην παραθρησκεία».
Οι νόθες εμπειρίες δεν περιορίζονται μόνο στον εξωχριστιανικό χώρο. Ατυχώς κάνουν την εμφάνισή τους και στον χώρο του Χριστιανισμού. Τέτοιες είναι οι εμπειρίες των ηγετών της παραχριστιανικής κινήσεως των Μορμόνων, και ηγετών και μελών ομάδων του νεοπεντηκοστιανικού κινήματος, όπου τάχα έχουν εμπειρίες κοινωνίας του αγίου Πνεύματος με νοσηρές άναρθρες κραυγές, που τις παρουσιάζουν σαν τάχα χάρισμα γλωσσολαλιάς, και άλλες εμπειρίες, που θυμίζουν καταστάσεις δαιμονοληψίας.
Η σύγχρονη λαχτάρα, κυριολεκτικά λαιμαργία για εμπειρίες, τόσο χαρακτηριστική στην εποχή μας, πηγάζει από τον παθολογικό εγωκεντρισμό, αυτονόητο φυσικό αποτέλεσμα της υποβάθμισης της πίστεως στον Χριστό και της εκκλησιαστικής ζωής και οδηγεί σε πολλά και δύσκολα προβλήματα στο χώρο της οικογένειας και της κοινωνίας, που είναι ο κύριος χώρος της εν Χριστώ διαπαιδαγωγήσεως του ανθρώπου.
Μέσα στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουμε ποικιλία από γνήσιες εμπειρίες θεϊκές.
Οι γνήσιες εμπειρίες είναι η μόνη υγιής έξοδος από τα αδιέξοδα, στα οποία οδηγεί τον άνθρωπο ο εγωκεντρισμός του και οι λάθος δρόμοι, ατραποί και μονοπάτια της ποικιλώνυμης πλάνης.
Η Εκκλησία του Χριστού έχει χρέος από τον Κύριό Της και κοινό Σωτήρα όλων να αγκαλιάσει με στοργή κάθε πλανημένο και να τον οδηγήσει να καταλάβει, ότι το Ευαγγέλιο, το μήνυμα της εν Χριστώ σωτηρίας, είναι το πιο χαρούμενο μήνυμα στον κόσμο, η μόνη αληθινή διέξοδος από τα αδιέξοδα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου