ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


H τρίτη ημέρα εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
(6/10/2006).

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 6.10.2006, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Οκτώβριο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Α. Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τη Δ.Ι.Σ. :
Για την απόφαση του Δευτεροβαθμίου δια Πρεσβυτέρους, Διακόνους και Μοναχούς Συνοδικού Δικαστηρίου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 150ης Συνοδικής Περιόδου, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη 5.10.2006 και ώρα 6 μ.μ. για να εκδικάσει την έφεση του Πρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Πνακά του Σωκράτη, Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης, κατά της υπ’ αριθμ. 7/2006 Αποφάσεως του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου, με την οποία είχε επιβληθεί η ποινή της καθαιρέσεως για κανονικά παραπτώματα. Το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο μετά από μελέτη του φακέλλου της Δικογραφίας, επικύρωσε την επιβληθείσα ποινή της καθαιρέσεως.
-
Β. Η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε :
Να απορρίψει το αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος για να συμμετάσχει στην Ι.Σ.Ι. της ερχομένης εβδομάδος, επειδή ισχύει η προηγούμενη ομόφωνη Απόφαση της Ι.Σ.Ι. περί μη συμμετοχής του στις εργασίες των Συνοδικών Οργάνων. Ο Σεβασμιώτατος πρώην Αττικής ζήτησε να κληθεί από τον Ανακριτή Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ για απολογία με την ιδιότητα του εν ενεργεία Μητροπολίτου και όχι με αυτήν του πρώην Μητροπολίτου Αττικής, διότι δεν ασκεί επιρροή στην ιδιότητα «του πρώην Μητροπολίτου» το έκκλητον που έχει ασκηθεί από αυτόν.

Να αποδεχθεί το αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμενίσσης κ. Δημητρίου περί μεταθέσεώς του, όχι όμως κατά παρέκκλιση του άρθρου 24 παρ. 3 του Νομου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», δηλαδή με απλή πλειοψηφία. Η δυνατότης μεταθέσεων Μητροπολιτών προσωποπαγών Μητροπόλεων, όπως άλλωστε εκρίθη και με την Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την 13η Οκτωβρίου 2000, ότι οι κατέχοντες προσωποπαγείς Μητροπόλεις Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες δύνανται να μετατεθούν όπως και οι υπόλοιποι Μητροπολίτες και με τους ίδιους όρους της εκλογικής διαδικασίας.

Γ. Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε :
- Από την έκθεση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αχαΐας κ. Αθανασίου για την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην 9η εν ολομελεία συνάντηση του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έγινε στο Βελιγράδι από 18ης έως 25ης Σεπτεμβρίου 2006.
- Για το ως τώρα έργο των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Βιοηθικής, Λειτουργικής Αναγεννήσεως και Παρακολουθήσεως επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με διοικητικά, κανονικά και πνευματικά θέματα των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Από την προσεχή Τρίτη 10.10.2006 και έως την Παρασκευή 13.10.2006 θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκλησίας της Ελλάδος στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου