ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Επίσημη ειρηνική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου στην Φινλανδία
(1/8/2006).

Επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας θα πραγματοποιήσει από την Παρασκευή 4 Αυγούστου ως και την Τρίτη 8 Αυγούστου 2006 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.

Τον Μακαριώτατο θα υποδεχθεί στην έδρα του στο Κουόπιο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων. Αμέσως μετά την άφιξη του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας στη Φινλανδία θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού. Ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Φινλανδίας και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Λέων, θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του. Θα παραστούν αξιωματούχοι του κράτους, πολιτειακοί παράγοντες και επικεφαλής ετεροδόξων Εκκλησιών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος θα αναχωρήσει για το Βάλαμο και την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ο Μακαριώτατος θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής, όπου την επομένη, 5η Αυγούστου, θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη της Μοναστικής Αδελφότητας και τον Ηγούμενο Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σεργκέι, να ξεναγηθεί στην Λαϊκή Ακαδημία, το Περιβαλλοντικό Κέντρο, τη Βιβλιοθήκη και τις εγκαταστάσεις Οινοποιίας που λειτουργούν μέσα στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας 5ης Αυγούστου, ο Μακαριώτατος θα αναχωρήσει από το Βάλαμο για την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (Lintula), όπου μετά την Δοξολογία υποδοχής, θα ενημερωθεί από την Ηγουμένη Μαρίνα, για τις δραστηριότητες των μοναχών, οι οποίες μεταξύ άλλων, διατηρούν κηροπλαστείο.

Την Κυριακή 6 Αυγούστου, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως στο Βάλαμο, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καρελίας και πάσης Φινλανδίας κ. Λέοντος, και στη συνέχεια θα τελεσθεί καθαγιασμός των υδάτων .

Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου ο Μακαριώτατος θα έχει σειρά επαφών με κρατικούς αξιωματούχους της Φινλανδίας, πολιτειακούς παράγοντες της πόλης του Ελσίνκι αλλά και θρησκευτικούς ηγέτες Εκκλησιών , ενώ το απόγευμα θα χοροστατήσει στον Εσπερινό που θα πραγματοποιηθεί στον Καθεδρικό Ναό. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρέσβη της χώρας μας στο Ελσίνκι, κ. Δημήτριο Λούνδρα.

Την Τρίτη, 8 Αυγούστου, η Εξοχοτάτη Πρόεδρος της Φινλανδίας κ. Ταrja Halonen θα υποδεχθεί τον Μακαριώτατο στην θερινή της κατοικία στο Νααντάλι. Στην συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί τον Καθεδρικό Λουθηρανικό Ναό στο Τουρκού καθώς και τον Ιερό Ναό της Αγίας Αλεξάνδρας. Αργότερα θα συναντηθεί με τον Επίσκοπο της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας στη Φινλανδία Kari Makinen και τον Μητροπολίτη Νικαίας κ. Ιωάννη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα μεταβεί στο Ορθόδοξο Κέντρο Νεότητας της Ενορίας του Ελσίνκι, όπου μετά την Δοξολογία στην Εκκλησία των Αποστόλων Ιακώβου και Άννης θα έχει την ευκαιρία συζήτησης, ανταλλαγής προβληματισμών και απόψεων με τους νέους της ενορίας.

Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος και η Συνοδεία του θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Αθήνα.



ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ