ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πραγματοποιήθηκε η Β΄ Συνδιάσκεψη Γυναικών-Εκπροσώπων Ι. Μητροπόλεων Νοτίου Ελλάδος
(19/6/2006).

Πραγματοποιήθηκαν με τη χάρη του Θεού και με επιτυχία οι εργασίες της Β' Συνδιασκέψεως Γυναικών - Εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων της Νοτίου Ελλάδος, από 16ης έως 17ης Ιουνίου ε.ε. με κεντρικό θέμα :

"Διαμητροπολιτικό Δίκτυο Γυναικών
Θεσμός και έκφραση χαρισματικής ζωής"

Την ευθύνη της διοργανώσεως της Συνδιασκέψεως είχε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γυναικείων Θεμάτων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας , η οποία και φιλοξένησε τη Συνδιάσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως.
Το βράδυ της Παρασκευής ο οικείος Ιεράρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.Αλεξανδρος,τέλεσε τον Αγιασμό και με θερμούς λόγους υποδέχθηκε τα μέλη της Συνδιασκέψεως και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αυτών των πρωτοβουλιών, οι οποίες τονίζουν τη θέση και το ρόλο της Χριστιανής Γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.
Ακολούθως ο Γραμματεύς της Επιτροπής Πανοσ. Αρχιμ. κ. Πλάτων Κρικρής ανέγνωσε μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η Συνδιάσκεψη. Στο μήνυμα του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη χαρισματική θέση της γυναίκας μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα, η οποία πρέπει να αγωνίζεται, όπως όλα τα μέλη άλλωστε, για τη μίμηση του Κυρίου, δηλαδή για τον Αγιασμό. Τόνισε ακόμη ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν παραθεώρησε ποτέ την κλήση της γυναίκας στη λειτουργία του μυστηρίου της σωτηρίας και παρουσίασε, με προεξάρχουσα την Παναγία μας, πλήθος Αγίων Γυναικών, οι οποίες πρέπει να είναι πρότυπα της σύγχρονης γυναίκας.
Κατόπιν χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νομάρχης Αρκαδίας κ.Δημήτριος Κωνσταντόπουλος ,ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ.Δημοσθένης Σωτηρόπουλος και ο Δήμαρχος Λεωνιδίου κ.Δημήτριος Τσιγκούνης. Παρέστησαν ἐκπρόσωποι τοπικών φορέων, πολλοί κληρικοί, πρεσβυτέρες, γυναίκες συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και πλήθος κόσμου. Η πολυμελής χορωδία της Τριπόλεως απέδωσε ύμνους και τραγούδια δίνοντας ένα ιδιαίτερο τόνο στην έναρξη της Συνδιασκέψεως.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έκανε την εισηγητική του ομιλία και κατόπιν αναπτύχθηκαν οι εξής εμπεριστατωμένες εισηγήσεις:
Α. «Θεσμός και Χάρισμα στην Εκκλησία», με εισηγήτρια την
κ. Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Εκπαιδευτικό – Δρ. Θεολογίας, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων.
Β. «Συνοπτική παρουσίαση πεπραγμένων της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων»,με εισηγητή τον Πανοσιολ.Αρχιμ.Πλάτωνα Κρικρή,Δρ.Θεολογίας,Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων.
Η βραδυά έκλεισε με δείπνο προσφορά του Νομάρχου Αρκαδίας στα μέλη της Συνδιασκέψεως.
Την επόμενη ημέρα Σάββατο 17 Ιουνίου,συνεχίσθηκαν οι εργασίες της Συνδιασκέψεως και αναπτύχθηκαν οι άκόλουθες εμπεριστατωμένες εισηγήσεις:
Α. «Η θέση των γυναικών στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία», με
εισηγήτρια την κ. Ελένη Κασσελούρη – Χατζηβασιλειάδη,
Εκπαιδευτικό – Δρ. Θεολογίας.
Β. «Γυναικεία θέματα και σύγχρονες προκλήσεις στην Ελλάδα καί στην Ευρώπη», με εισηγήτρια την κ. Ευγενία Κατούφα, Δημοσιογράφο-Κοινωνική Λειτουργό-Μέλος της Ειδικής
Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων.
Γ. «Οι γυναίκες στην εκκλησιαστική διοίκηση. Δυνατότητα η
προοπτική;», με εισηγήτρια την κ. Νίκη Παπαγεωργίου, Λέκτορα Θεολογίας Α.Π.Θ.
Δ. «Αποστολή και οργάνωση του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικῶν της Εκκλησίας της Ελλάδος», με εισηγήτρια την Χριστίνα Βάγια, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας – Μέλος τῆς Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων
Ε. «Σύσταση και λειτουργία των Υπηρεσιών Γυναικείων Θεμάτων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος», μέ εισηγήτρια την κ. Αικατερίνη Ζορμπά, Εκπαιδευτικό – Συνπρόεδρο του Οικουμενικού Φόρουμ Χριστιανών
Γυναικών της Ευρώπης - Μέλος της Ειδικής Συνοδικής
Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων η κ. Νινέτα Ζώη ,εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η κ. Κωνσταντίνα Καραμπατάκη, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης εξέθεσαν τις εμπειρίες τους από τα πρώτα βήματα λειτουργίας των κατά τόπους Υπηρεσιών Γυναικείων Θεμάτων και ακολούθησε εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος.
Στη συνέχεια τα μέλη της Συνδιασκέψεως επισκέφθηκαν τη Γυναικεία Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαλεβής, όπου και γευμάτισαν. Μετά το γεύμα οι γυναίκες εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων συζήτησαν πρακτικά κυρίως θέματα, τα οποία αφορούν στη σύσταση και λειτουργία του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, υπό την ευλογία και καθοδήγηση του εκασταχού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, αντιστοίχως. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη συστάσεως Υπηρεσίας Γυναικείων Θεμάτων σε κάθε Ιερά Μητρόπολη, με απόφαση και πρόταση του Οικείου Αρχιερέως.
Η Υπηρεσία θα αποτελείται από πέντε γυναίκες μέλη και τις αναπληρώτριές τους και θα έχει αρμοδιότητες ανάλογες με εκείνες του Διαμητροπολιτικού Δικτύου, εντός των ορίων φυσικά της Ιεράς Μητροπόλεως. Υπογραμμίστηκαν ακόμη και τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία αυτών των Υπηρεσιών και του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής :
•Αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού των ενοριών και των Ιερών Μητροπόλεων.
•Ευαισθητοποίηση των ενοριτών και των ιερέων στα γυναικεία θέματα.
•Καλύτερη και πιο εκτεταμένη αξιοποίηση των Υπηρεσιών Ποιμαντικού Έργου των Ι.Μ. από τις γυναίκες, τα κορίτσια και τις οικογένειες.
•Καλύτερη οργάνωση, διεύρυνση και αξιοποίηση του γυναικείου εθελοντισμού στο κοινωνικό και προνοιακό έργο των ενοριών και των Ι. Μητροπόλεων.
•Ενεργός συμμετοχή των χριστιανών γυναικών στις διαδικασίες και στα όργανα που διαχειρίζονται ζητήματα του φύλου τους.
•Η Ιερά Σύνοδος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν και να αποφασίσουν επί εμπεριστατωμένων προτάσεων, σε ζητήματα που αφορούν στο μισό και πλέον του πληθυσμού της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.
•Συμμετοχή μαζί με άλλες Εκκλησίες στο σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων για δυσεπίλυτα ζητήματα σε σχέση με τις γυναίκες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
•Προβολή, μέσα από τα ΜΜΕ, της Ορθόδοξης χριστιανικής αντιλήψεως για την ισότητα των φύλων, την καταπολέμηση των διακρίσεων, της βίας και της εκμετάλλευσης της γυναίκας, αλλά και το έργο που αυτή έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα διαμέσου των αιώνων.
•Καταγραφή και διάχυση καλών πρακτικών από το έργο του ΔΔΓ και των κατά τόπους Υπηρεσιών Γυναικείων Θεμάτων.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι συγκινητική υπήρξε η ενεργός συμμετοχή των 65 εκπροσώπων των Ι. Μητροπόλεων και των εκπροσώπων των ενοριών της Ι. Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, οι οποίες με την ολοπρόθυμη συμβολή τους στη Συνδιάσκεψη συνέβαλαν στην επιτυχία της.

Τις εργασίες της Συνδιασκέψεως έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανακεφαλαίωσε τα λεχθέντα, ευχαρίστησε και συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή και τις εισηγήτριες, και προέτρεψε τις εκπροσώπους των Ι. Μητροπόλεων να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους προς δόξαν Θεού και έπαινο της Αγίας μας Εκκλησίας.

Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου.