ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Εορταστικές εκδηλώσεις για την Κυριακή της Ορθοδοξίας
(9/3/2006).

Την προσεχή Κυριακή, 12 Μαρτίου 2006, Α´ Κυριακή των Νηστειών, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, που αποτέλεσε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας.
Η εορτή αυτή καθιερώθηκε το 842, αφού κόπασε η Εικονομαχία, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον Υιό της Μιχαήλ τον Γ καί τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων η Εκκλησία της Ελλάδος, την παραμονή, Σαββατο 11 Μαρτίου 2006 και ώρα 18:00, στον Ιερό Καθεδρικό Ναο των Αθηνών θα τελέσει Μεγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Αρχιερέων. Τον πανηγυρικό της Εορτής θα εκφωνήσει ο εκλεγείς Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου.
Συμφωνα με σχετική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά την διάρκεια του Εσπερινού θα τιμηθούν με την απονομή του παρασήμου της Εκκλησίας (Χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου) οι κάτωθι Κληρικοί και Αγιογράφοι:
1. Ὁ Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θωμάς Συνοδινός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πρωθιερεύς του Ιερού Καθεδρικού Ναού.
2. Ὁ Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Κοτζιάς.
3. Ὁ Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Ιωαννίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
4. Ὁ Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Σαββάτος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
5. Ὁ Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Μαλεβίτης, Εφημέριος Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός».
6. Ὁ Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Λιόλιος Θεολόγος - Ιατρός.
7. Ὁ Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Δημήτριος Τζέρπος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
8. Ὁ Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Λάμπρος Ανδρεάκης.
9. Ὁ Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ματθαίος Χάλαρης.
10. Ὁ Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Δημακόπουλος.
11. Ὁ Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Νικόλαος Κογιώνης.
12. Ὁ Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Λεωνίδης Ψαριανός, Εφημέριος Ασύλου Ανιάτων Κυψέλης.
13. Ὁ Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Σταμάτιος Σκλήρης, Θεολόγος - Ιατρός - Αγιογράφος.
14. Ὁ Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής του Κέντρου Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
15. Ὁ Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιωάννης Καραλής.
16. Ὁ Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Στούμπος, Θεολόγος - Ιατρός.
17. Ὁ Αξιότιμος κ. Ράλλης Κοψίδης, Αγιογράφος.
18. Ὁ Αξιότιμος κ. Πέτρος Βαμπούλης, Αγιογράφος.
19. Ὁ Αξιότιμος κ. Ιωάννης Καρούσος, Αγιογράφος.
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 12 Μαρτίου 2006, στον Ιερό Καθεδρικό Ναο των Αθηνών θα τελεσθεί Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου. Κατ' αυτήν τον πανηγυρικό της
ημέρας θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Στην Θεία Λειτουργία θα λάβουν μέρος και Κληρικοί άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, από εκείνους που ενδημούν στην Ελλάδα. Πριν από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων σε ανάμνηση της λιτανευτικής πομπής με την οποία πραγματοποιήθηκε η αναστήλωση των Εικόνων το 842.
Κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας θα παραστεί ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Καρολος Παπούλιας, μέλη της Κυβερνήσεως, Βουλευτές, οι Πρέσβεις των Ορθοδόξων Κρατών και άλλοι επίσημοι. Την μεσημβρία της ιδίας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει στο Προεδρικό Μεγαρο επίσημο Πρόγευμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και των Συνοδικών Αρχιερέων.
Την προσεχή Δευτέρα 13 Μαρτίου επίσης, ο Πρέσβυς της εν Αθήναις Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αντρέι Βντόβιν παραθέτει δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και των Συνοδικών Αρχιερέων με την ευκαιρία της εορτής της Ορθοδοξίας. Το γεγονός αυτό λαμβάνει χώρα για έβδομη συνεχή χρονιά σε ανταπόδοση της από σειρά ετών δεξιώσεως την οποία οργανώνει η ελληνική Πρεσβεία στη Μοσχα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μοσχας και Πασης Ρωσίας κ. Αλεξίου.

Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου

ΥΓ.: Η Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ευρίσκεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας από τις 12:00 της Κυριακής 12 Μαρτίου 2006.