ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Β` Συνδιασκέψεως Γυναικών - Εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων της Βορείου Ελλάδος
(7/2/2006).

Πραγματοποιήθηκαν με τη χάρη του Θεού και με επιτυχία οι εργασίες της Β' Συνδιασκέψεως Γυναικών - Εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων της Βορείου Ελλάδος, από 3 έως 5 Φεβρουαρίου ε.ε. με κεντρικό θέμα :

"Διαμητροπολιτικό Δίκτυο Γυναικών
Θεσμός και έκφραση χαρισματικής ζωής"

Την ευθύνη της διοργανώσεως της Συνδιασκέψεως είχε η Eιδική Συνοδική Επιτροπή Γυναικείων Θεμάτων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η οποία και φιλοξένησε τη Συνδιάσκεψη στο ξενοδοχείο "Capsis" στη Θεσσαλονίκη.
Το βράδυ της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος Πρόεδρος της Επιτροπής τέλεσε τον Αγιασμό, ενώ ο οικείος Ιεράρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας με θερμούς λόγους υποδέχθηκε τα μέλη της Συνδιασκέψεως και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αυτών των πρωτοβουλιών, οι οποίες τονίζουν τη θέση και το ρόλο της Χριστιανής Γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.
Ακολούθως ο Γραμματεύς της Επιτροπής Πανοσ. Αρχιμ. κ. Πλάτων Κρικρής ανέγνωσε μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, υπο την αιγίδα του οποίου τελούσε η Συνδιάσκεψη. Στο μήνυμα του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη χαρισματική θέση της γυναίκας μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα, η οποία πρέπει να αγωνίζεται, όπως όλα τα μέλη άλλωστε, για τη μίμηση του Θεανδρικού προσώπου του Κυρίου, δηλαδή για τον Αγιασμό. Τόνισε ακόμη ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν παραθεώρησε ποτέ την κλήση της γυναίκας στη λειτουργία του μυστηρίου της σωτηρίας και παρουσίασε, με προεξάρχουσα την Παναγία μας, πλήθος Αγίων Γυναικών, οι οποίες πρέπει να είναι πρότυπα της σύγχρονης γυναίκας.
Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έκανε την εισηγητική του ομιλία και χαιρετισμός απηύθυνε και ο παρών Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης. Στην πανηγυρική έναρξη παρευρίσκοντο επίσης η κυρία Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κληρικοί και συνεργάτες της Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως διεξήχθησαν απρόσκοπτα και αναπτύχθηκαν οι εξής εμπεριστατωμένες εισηγήσεις:
Α. «Θεσμός και Χάρισμα στην Εκκλησία», με εισηγήτρια την
κ. Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Εκπαιδευτικό – Δρ. Θεολογίας, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων
Β. «Γυναικεία θέματα και σύγχρονες προκλήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», με εισηγήτρια την κ. Δήμητρα Κούκουρα, Αναπλ. Καθηγήτρια Θεολογίας Α.Π.Θ.
Γ. «Οι γυναίκες στην εκκλησιαστική διοίκηση. Δυνατότητα ή
προοπτική;», με εισηγήτρια την κ. Νίκη Παπαγεωργίου, Λέκτορα Θεολογίας Α.Π.Θ.
Δ. «Η θέση των γυναικών στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία», με
εισηγήτρια την κ. Ελένη Κασσελούρη – Χατζηβασιλειάδη,
Εκπαιδευτικό – Δρ. Θεολογίας
Ε. «Η γυναίκα στην πρωτοχριστιανική κοινότητα», με εισηγήτρια την κ. Ζωή Τερλιμπάκου, Εκπαιδευτικό
Στ. «Γυναίκες στην Εκκλησία της Θεσσαλονίκης», με εισηγήτρια την κ. Αντωνία Κυριατζή, ΕΕΠ του Τμημ. Θεολογίας Α.Π.Θ.
Ζ. «Αποστολή και οργάνωση του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών της Εκκλησίας της Ελλάδος», με εισηγήτρια την κ. Χριστίνα Βάγια, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας – Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων
Η. «Σύσταση και λειτουργία των Υπηρεσιών Γυναικείων Θεμάτων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος», με εισηγήτρια την κ. Αικατερίνη Ζορμπά, Εκπαιδευτικό – Συνπρόεδρο του Οικουμενικού Φόρουμ Χριστιανών Γυναικών της Ευρώπης - Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων
Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος.
Στη συνέχεια τα μέλη της Συνδιασκέψεως επισκέφθηκαν τη Γυναικεία Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χορτιάτη, όπου και γευμάτισαν. Μετά το γεύμα οι γυναίκες εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων χωρίσθηκαν σε τέσσαρες ομάδες εργασίας και συζήτησαν πρακτικά κυρίως θέματα, τα οποία αφορούν στη σύσταση και λειτουργία του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, υπό την ευλογία και καθοδήγηση του εκασταχού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, αντιστοίχως. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη συστάσεως Υπηρεσίας Γυναικείων Θεμάτων σε κάθε Ιερά Μητρόπολη, με απόφαση και πρόταση του Οικείου Αρχιερέως. Η Υπηρεσία θα αποτελείται από πέντε γυναίκες μέλη και τις αναπληρώτριες τους και θα έχει αρμοδιότητες ανάλογες με εκείνες του Διαμητροπολιτικού Δικτύου, εντός των ορίων φυσικά της Ιεράς Μητροπόλεως. Υπογραμμίστηκαν ακόμη και τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία αυτών των Υπηρεσιών και του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής :
• Αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού των ενοριών και των Ιερών Μητροπόλεων.
• Ευαισθητοποίηση των ενοριτών και των ιερέων στα γυναικεία θέματα.
• Καλύτερη και πιο εκτεταμένη αξιοποίηση των Υπηρεσιών Ποιμαντικού Εργου των Ι.Μ. από τις γυναίκες, τα κορίτσια και τις οικογένειες.
• Καλύτερη οργάνωση, διευρυνση και αξιοποίηση του γυναικείου εθελοντισμού στο κοινωνικό και προνοιακό έργο των ενοριών και των Ι. Μητροπόλεων.
• Ενεργός συμμετοχή των χριστιανών γυναικών στις διαδικασίες και στα όργανα που διαχειρίζονται ζητήματα του φύλου τους.
• Η Ιερά Σύνοδος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν και να αποφασίσουν επί εμπεριστατωμένων προτάσεων, σε ζητήματα που αφορούν στο μισό και πλέον του πληθυσμού της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.
• Συμμετοχή μαζί με άλλες Εκκλησίες στο σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων για δυσεπίλυτα ζητήματα σε σχέση με τις γυναίκες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Προβολή, μέσα απο τα ΜΜΕ, της Ορθόδοξης χριστιανικής αντιλήψεως για την ισότητα των φύλων, την καταπολέμηση των διακρίσεων, της βίας και της εκμετάλλευσης της γυναίκας, αλλά και το έργο που αυτή έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα διαμέσου των αιώνων.
• Καταγραφή και διάχυση καλών πρακτικών απο το έργο του ΔΔΓ και των κατά τόπους Υπηρεσιών Γυναικείων Θεμάτων.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι συγκινητική υπήρξε η ενεργός συμμετοχή των 65 εκπροσώπων των Ι. Μητροπόλεων και των 40 εκπροσώπων των ενοριών της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, οι οποίες με την ολοπρόθυμη συμβολή τους στη Συνδιάσκεψη συνέβαλαν στην επιτυχία της.
Στην τελευταία εισήγηση ο Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων Πανοσ. Αρχιμ. Πλάτων Κρικρής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, από της συστάσεώς της (2002) ως σήμερα, παρουσιάζοντας συνοπτικά το έργο της και τις μελλοντικές της προοπτικές.
Τις εργασίες της Συνδιασκέψεως έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανακεφαλαίωσε τα λεχθέντα, ευχαρίστησε και συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή και τις εισηγήτριες, και προέτρεψε τις εκπροσώπους των Ι. Μητροπόλεων να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους προς δόξαν Θεού και έπαινο της Αγίας μας Εκκλησίας.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.